Rôzne Správy

FOTO: Bratislava vzdala hold slovenskej KORUNE. Viete, kde stojí jej pomník?

Slovenská koruna je definitívne minulosťou už 13 rokov. V hlavnom meste si na ňu môžete zaspomínať pri pomníku.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bratislava vzdala hold slovenskej KORUNE. Viete, kde stojí jej pomník?
3
Galéria

Slovenské koruny prestali platiť pred 13 rokmi. Vryté v pamäti ich však máme doteraz a mnohí z nás stále prepočítavajú eurové ceny. História slovenskej koruny sa začala písať 8. februára 1993, kedy nahradila korunu česko-slovenskú. Výročie jej definitívneho konca sme si pripomenuli 16. januára.

Pomník korune

Nie každý Bratislavčan vie, že slovenská koruna má v hlavnom meste svoj pomník. Postavený bol 9. júna 2010 v Rači na Vrbenského ulici a jeho autorom je Peter Vodička.

Pomník je pomerne jednoduchý a výstižný. Zobrazuje „zväčšeninu“ platidla vyzdobeného motívom gotickej drevenej sošky Madony s dieťaťom, ktorá stojí na polmesiaci. Socha, ktorá bola predlohou pre slovenskú korunu, pochádza z Kremnice z obdobia okolo roku 1500.

História koruny

Na Slovensku sa od roku 1993 platilo novou menou. Nič však netrvá večne. Slovensko sa postupne začalo pripravovať na vstup do Európskej únie. 3. júna 2008 sa na zasadnutí Rady EÚ pre ekonomické a finančné otázky rozhodlo o vstupe našej krajiny do eurozóny od 1. januára 2009. Rovnako sa rozhodlo aj o zavedení eura, pričom definitívny kurz bol stanovený na 30,126 korún za euro.

Slovenská koruna tak bola odsúdená na zánik. Ako platidlo zanikla 1. januára 2009 po zavedení eura. Jej úplný koniec nastal o pár dní neskôr, 16. januára totiž skončil tzv. duálny obeh a slovenská koruna bola definitívne minulosťou.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM