Rôzne Správy

Vianočný turnaj s legendárnym A. Karpovom: V Bratislave sa stretli najlepší šachisti

V rámci návštevy legendárneho šachistu sa konalo aj slávnostné odovzdanie certifikátu čestného názvu škole na Černyševského ulici – Základná škola Anatolija Karpova.

Zdroj: Dnes24.sk

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko spolu s prezidentom Slovenského šachového zväzu (SŠZ) Zdenkom Gregorom v stredu dopoludnia v priestoroch Historickej budovy NR SR otvorili 2. vianočný šachový turnaj predsedu NR SR. Na podujatie prijal opäť pozvanie niekoľkonásobný majster sveta a jeden z najlepších hráčov histórie Anatolij Karpov.

Geniálny šachista

Vianočný turnaj vznikol z iniciatívy predsedu NR SR Andreja Danka. Po roku si za šachovnice opäť sadli desiatky profesionálnych šachistov v štyroch kategóriách: deti, študenti, seniori, politici a známe osobnosti. Karpov, rovnako ako vlani, dozeral na turnaj a na záver si zmeria sily s absolútnym víťazom. V minulom ročníku takto proti sebe sedeli s víťazným tímom študentov.

Šesťdesiatsedem­ročný Karpov, momentálne poslanec ruskej Dumy, je hlavná postava vianočného podujatia. V rokoch 1975 až 1985 bol majster sveta a v rokoch 1993 až 1999 bol majster sveta v šachu podľa Medzinárodnej šachovej federácie (FIDE). Dvakrát obhájil titul proti Viktorovi Korčnému. V roku 1985 v súboji proti Garrimu Kasparovovi za stavu 5:3 sa predseda FIDE Campomanes zápas pre neúmernú dĺžku rozhodol zrušiť.

Dôvodom bolo údajné vyčerpanie oboch hráčov, keďže zápas dosiahol rekordných 48 partií a trval päť mesiacov. Titul majstra sveta Karpov stratil až v opakovanom zápase s Kasparovom, ktorý sa konal v Moskve a prehral ho 11:13.

„Chcem sa poďakovať predsedovi NR SR, že ma už druhýkrát pozval na Slovensko zúčastniť sa na turnaji. Všetci sme šťastní, pretože vytvárame dobrú tradíciu vianočných turnajov. V šachovom svete máme nového prezidenta, na prvom mieste máme vzdelanie detí a propagovanie šachu medzi mládežou. Taktiež aj šachové školy, ktoré by sa mali vytvárať na celom svete. Môžeme spolupracovať na spoločných projektoch,“ povedal Karpov.

Vianočný šachový turnaj
6
Galéria
Zdroj: TASR

Čestný názov základnej školy

Slávnostnou bodkou za podujatím bude odovzdanie trofeje, účastníckych pamätných listov a medailí ako aj exhibičná simultánna hra, na ktorej si viaceré osobnosti naraz zahrajú s Karpovom. Medzi nimi by sa mali predstaviť napríklad úradujúci majster sveta v šachu do 18 rokov Viktor Gažík či politici Dušan Tittel a Tomáš Drucker. Vyvrcholenie akcie prebehne na Bratislavskom hra­de.

V rámci návštevy legendárneho šachistu sa dopoludnia konalo aj slávnostné odovzdanie certifikátu čestného názvu škole na Černyševského ulici 8 v Bratislave – Základná škola Anatolija Karpova.

„Veľký krok je, že pán Karpov súhlasil s tým, že od dnešného dňa bude jeho meno niesť škola na Černyševského ulici. Ako symbol toho, že Karpovovo myslenie a technika sa dostáva medzi našich mladých. To všetko pomôže k zlepšeniu kvality vzťahov medzi ľuďmi ale aj k zlepšeniu myslenia mladých ľudí,“ dodal Danko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM