Rôzne Správy

Viacerí LEKÁRI v bratislavskej univerzitnej nemocnici dali VÝPOVEDE: Smerujú do Borov?

Možnosť stabilizačného príspevku v UNB využilo len 54 percent zamestnancov. Nemocnica Bory potvrdila, že s blížiacim sa termínom otvorenia eviduje vyšší záujem o prácu v nej.

Ilustračný obrázok k článku Viacerí LEKÁRI v bratislavskej univerzitnej nemocnici dali VÝPOVEDE: Smerujú do Borov?
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) zaznamenala v poslednom období vyšší počet výpovedí. Ide najmä o vedúcich pracovníkov, skúsených doktorov a skúsené sestry. Uviedol to riaditeľ nemocnice Alexander Mayer v reakcii na otázku, či UNB eviduje výpovede v súvislosti so spúšťaním novej bratislavskej Nemocnice Bory.

Záložné plány

Pre nás je situácia o to komplikovanejšia v tom, že sa veľmi ťažko plánujú veci. My dnes nevieme plánovať, koľko ľudí zostane alebo nezostane v nemocnici,“ skonštatoval. Výpovede sa podľa neho týkajú aj ekonomických a administratívnych častí nemocnice.

Mayer priblížil, že v rámci UNB sa rieši aj zavedenie krízovej komunikácie. Nevylúčil ani zlučovanie pracovísk. „My v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva máme záložné plány o tom, ako budeme fungovať do budúcna, keď budeme prinútení zlučovať alebo racionalizovať jednotlivé pracoviská,“ doplnil.

Nový zamestnanci

Zdôraznil, že nemocnica nových zamestnancov aj prijíma. „Ľudia reflektujú na zlepšené pracovné podmienky v nemocnici,“ skonštatoval. Mrzí ho, že možnosť stabilizačného príspevku využilo len 54 percent zamestnancov.

Upozornil, že jeho požiadavku na stabilizačný príspevok pre zdravotníkov UNB zamietli. „Malo by pre mňa väčší prínos, keď by som mal podpísané dohody na prácu pre zamestnanca na päť rokov a vedel by som nastavovať chod nemocnice,“ uzavrel.

Nemocnica Bory už v marci

Nemocnica Bory pre TASR potvrdila, že s blížiacim sa termínom otvorenia eviduje vyšší záujem o prácu v nej. „Ani zďaleka však nejde iba o zamestnancov UNB, naopak, hlásia sa lekári a sestry z celého Slovenska a zahraničia,“ povedal hovorca siete nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare Tomáš Kráľ.

Ozrejmil, že aktuálne je v pracovnom pomere už 300 ľudí, začiatkom marca má nastúpiť ďalších 150. Rastúci záujem podľa neho ovplyvňujú aj pozitívne referencie súčasných zamestnancov, ktorí nastúpili v ostatných mesiacoch. Koncová Nemocnica Bory začne spúšťať svoju prevádzku v priebehu marca.

Lengvarský situáciu sleduje

Dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) je o situácii s výpoveďami zdravotníkov v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) informovaný, zatiaľ však nemá indície o hromadnom odchode. „Situáciu však, samozrejme, sledujeme,“ uistil minister pred stredajším rokovaním vlády.

S pánom riaditeľom UNB Alexandrom Mayerom som v intenzívnom kontakte, mám informácie aj o tom, že vyše polovice zdravotníkov nevyužilo stabilizačný príspevok. Zatiaľ však nemám indikované, že by malo prísť k hromadným odchodom,“ uviedol minister.

Je si vedomý toho, že situáciu ovplyvňuje chystané otvorenie Nemocnice Bory. „Ešte však nevieme, v akom režime to bude, nie je podaná žiadosť o zazmluvnenie,“ upozornil Lengvarský.

Ak by hrozil výrazný výpadok personálu UNB, minister je pripravený situáciu riešiť. „Verím tomu, že dospejeme k výsledku, aby nebola ohrozená zdravotná starostlivosť,“ povedal.

Foto je ilustračné

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM