KAW Správy Samospráva

Vežičku v Sade Janka Kráľa zakrýva lešenie. Aká zmena ju čaká?

Gotický klenot v srdci parku bude ešte niekoľko týždňov trocha menej "fotogenický".

Ilustračný obrázok k článku Vežičku v Sade Janka Kráľa zakrýva lešenie. Aká zmena ju čaká?
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Sad Janka Kráľa je miestom, kam smerujú kroky Bratislavčanov, keď chcú v pokoji relaxovať alebo si zašportovať. Dominuje mu vežička, ktorá je často fotografovaným objektom. Momentálne ju zahaľuje lešenie. Zisťovali sme, čo tento gotický skvost čaká.

Obnovujú gotický skvost

Vežičku momentálne „preklepávajú“ reštaurátori. „Práce budú prebiehať konzervačným spôsobom pri zachovaní čo najpôvodnejšej hmoty a formy pamiatky. Ich súčasťou bude reštaurovanie kamenných blokov, kamenných prvkov a tehlového muriva a tiež obnova keramickej dlažby,“ informovala Bratislava24 hovorkyňa bratislavského magistrátu Katarína Rajčanová.

Rekonštrukcia by mala byť ukončené do konca tohto roka. „Základnými kritériami pri obnove pamiatky sú zachovanie originálu, odstránenie poškodení, deštrukcií a nevhodných sekundárnych zásahov a lokálne doplnenie chýbajúcich častí a detailov,“ doplnila hovorkyňa.

Vypínala sa nad kostolom

Veža pôvodne zdobila kostol na Františkánskom námestí. Začiatkom 15. storočia sa skvela nad krížovou chodbou na južnej stene chrámu podľa návrhu Michaela Chnaba.

Obyvatelia mesta v 17. a 18. storočí dobre poznali aj vežový zvon, ktorý sa v nej rozozvučal každé ráno a večer. Statiku veže počas ďalších rokov narušilo niekoľko zemetrasení a hrozilo, že sa zrúti. V roku 1897 ju preto precízne zložili po jednotlivých dieloch, opäť poskladali a preniesli do Sadu Janka Kráľa.

Na mieste pôvodnej gotickej veže postavili jej neogotickú kópiu podľa projektu známeho maďarského architekta Frigyesa Schuleka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM