Rôzne

Veľký dušičkový manuál: Otváracie hodiny cintorínov aj posilnené spoje MHD

Na cintorínoch bude v týchto dňoch naozaj husto. Najlepšie je nechať auto doma a na hroby zájsť mestskou verejnou dopravou.

Ilustračný obrázok k článku Veľký dušičkový manuál: Otváracie hodiny cintorínov aj posilnené spoje MHD
16
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Ak sa chystáte uctiť si pamiatku zosnulých, pripravte sa na fakt, že na cintorínoch bude v týchto dňoch naozaj husto. Najlepšie je nechať auto doma a na cintorín zájsť mestskou verejnou dopravou.

Predĺžené otváracie hodiny

Aby ste sa vyhli množstvu ľudí, na cintorín je lepšie sa vybrať skoro ráno alebo až neskôr večer. Pohrebníctvo mesta Bratislavy MARIANUM od 1. novembra až do 8. novembra predĺžilo otváraciu dobu všetkých bratislavských cintorínov. V spomínoanom období ich môžete navštíviť denne od 07:00 do 20:00 hod.

Posilnená MHD

Dopravný podnik Bratislava (DPB) zabezpečuje až do 4. novembra posilnené spoje MHD. Počas Sviatku všetkých svätých (1.11.) sú mimoriadne vypravené spoje liniek X38 a X71 jazdiace v 20-minútových intervaloch z Hlavnej stanice k cintorínu Vrakuňa (X71) a do krematória (X38).

Linky 204 a 207 sú posilnené vozidlami s vyššou kapacitou. Až do konca týždňa (do 4. novembra) bude mať linka 39 zhustený interval na 7,5 minúty a na linke 37 sú vypravované kĺbové veľkokapacitné autobusy. Ostatné linky MHD premávajú v prevádzkovom režime prázdnin.

Pomoc pre imobilných

Zdravotne ťažko postihnutí a imobilní ľudia sa budú môcť po cintorínoch presúvať aj automobilom, a to v čase od 7:00 do 9:00 hod. Na niektorých cintorínoch budú môcť počas celého dňa na presun využiť aj elektromobily či invalidné vozíky. Na bezpečnosť a plynulosť dopravy na cintorínoch a v ich okolí bude dohliadať mestská polícia.

Kam s odpadom?

Kontajnery na odpad sú rozmiestnené tak, aby boli dostupné čo najväčšiemu počtu návštevníkov cintorínov. V čase sviatkov budú vyprázdňované v skorých ranných hodinách.

Oznamom za nezaplatené hrobové miesto už odzvonilo. Každý, kto si nie je istý, že má zaplatené nájomné, si to môže overiť u správcov alebo webovej stránky konkrétneho cintorína.

Ak zbadáte požiar

V prípade vzniku menšieho požiaru sú k dispozícii pri centrálnych krížoch piesok a lopata. Na väčších cintorínoch aj práškový hasiaci prístroj. V prípade väčšieho požiaru kontaktujte priamo operačné stredisko Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta SR Bratislavy prostredníctvom telefónneho čísla 150 alebo 112.

Nákup na poslednú chvíľu

Ak ste zabudli kúpiť kahance, vence či kvety, alebo ich potrebujete viac, ako ste plánovali pred cintorínmi Vrakuňa, Martinským cintorínom, v Slávičom údolí aj pred bratislavským krematóriom nájdete rozmiestnené stánky a predajné miesta. Každý predávajúci by mal mať registračnú pokladňu a vydať vám doklad o zaplatení.

Praktické rady na záver

  • Odvezte sa na cintoríny mestskou hromadnou dopravou
  • Nenechávajte odložené tašky a kabelky bez dozoru na okraji hrobov
  • Pri zapaľovaní sviečok majte na mysli riziko požiaru
  • Používajte najmä večer reflexné prvky
Cintorín a jeho nostalgická atmosféra
16
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM