Rôzne

Pozoruhodné miesto: Židovský cintorín pod Bratislavským hradom

Kedysi sa pod hradom rozprestieral najstarší židovský cintorín v Bratislave. Dnes po ňom zostal len monumentálny pamätník, pod ktorým sa ukrýva 23 hrobov.

Ilustračný obrázok k článku Pozoruhodné miesto: Židovský cintorín pod Bratislavským hradom
4
Galéria

História židovského cintorína pod Bratislavským hradom siaha až do 17. storočia, keď rodina Pálffyovcov povolila Židom pochovávať na tomto území svojich zosnulých.

Zachovalo sa 23 hrobov

Bratislavská židovská obec využívala cintorín do roku 1847. Aj keď sa na ňom už viac nepochovávalo, naďalej bol starostlivo udržiavaný. Osudným sa mu stal až rok 1943, kedy sa začala výstavba tunela a úprava ciest na nábreží.

Z pôvodného cintorína sa zachovalo len 23 hrobov a 41 náhrobných kameňov, vrátane hrobky slávneho ortodoxného rabína Chatama Sofera. Hroby boli ponechané na pôvodnom mieste, ale tým, že sa ocitli pod úrovňou tunela, ich prekryli betónovým stropom.

Toto podzemné miesto bolo aj v týchto časoch navštevované pútnikmi či židovskými turistami. Ľudia ho začali volať Mauzóleum Chatama Sofera. Ďalšiu zmenu priniesol rok 1982, kedy bola nad hrobkou vybudovaná električková trať.

Obnovený areál

Až v rokoch 2000 až 2002 prešiel celý areál výraznou zmenou. Mesto zabezpečilo presunutie električkovej trate, areál pôvodného cintorína bol nanovo vymeraný a neskôr aj oplotený. Taktiež boli zreštaurované náhrobné kamene.

Priestranstvo nad hrobkou dostalo podobu pamätníka, ktorý má na zemskom povrchu tvar otvoreného čierneho hranola. Pod ním sa nachádzajú hroby Chatama Sofera a bratislavských židovských učencov.

Podzemná hrobka je pútnickým miestom Židov, ktorí sem prichádzajú z celého sveta. Podľa židovského zvyku, k mŕtvym nenosia kvety. K hrobu rabína prinášajú kamienok a zložený papierik s napísanou prosbou.

Pamätník Chatama Sofera je otvorený aj pre verejnosť. Ak sa rozhodnete, že sa na toto tajomné miesto chcete prísť pozrieť, musíte si najprv rezervovať termín. Kontakt nájdete na stránke www.chatamsofer.sk.

Pamätník Chatama Sofera
4
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM