KAW Rôzne Správy

Príbehy cintorínov: Na Ondrejskom odpočíva bratislavský Robinson, Schöne Náci aj Satinský

Uprostred niekoľkých rušných ulíc v tieni stromov leží Ondrejský cintorín. Bratislavčania tam nachádzajú večný pokoj už viac ako dvesto rokov.

Ilustračný obrázok k článku Príbehy cintorínov: Na Ondrejskom odpočíva bratislavský Robinson, Schöne Náci aj Satinský
10
Galéria
Zdroj: TASR

Prechádzka po Ondrejskom cintoríne má zvláštnu atmosféru. Jeho viac ako dvestoročná história dýcha nielen z náhrobných kameňov, ale aj z múrov, kaplniek a stromov. Tie držia tichú stráž pri hroboch mnohých významných ľudí, ktorí práve tu našli miesto svojho večného odpočinku.

Ondrejský cintorín vznikol roku 1784. Jeho pôvodná rozloha bola rokmi dvojnásobne rozšírená. Nájdete tam hroby popredných predstaviteľov vedy, kultúry a spoločenského diania od konca 18. až do polovice 20. storočia.

Bratislavský Robinson Karol Jetting

Blízko vchodu na cintorín leží náhrobný kameň, ktorý púta pozornosť už z diaľky. Je na ňom vyobrazená veľká plachetnica. Večný pokoj tam našiel človek, ktorého hlavné mesto pozná pod prezývkou bratislavský Robinson.

Volal sa Karol Jetting, bol cestovateľom a dobrodruhom. Na svojich plavbách viackrát stroskotal. Šťastena však vždy stála pri ňom a po dobrodružnom pobyte na ostrovoch ho vždy niekto zachránil.

Bol úradníkom anglického kráľa v Senegale, neskôr konzulom toho istého anglického kráľa v Marseille. Dostal aj do otroctva, ale dokázal sa vyslobodiť. Nasadol na loď, ktorá ho mala dopraviť do Londýna. Tam sa ale nedostal, pretože loď stroskotala.

Jetting na drevenej doske doplával na malý neobývaný ostrov, kde žil niekoľko rokov, kým ho nezachránila loď, ktorá sa plavila neďaleko a zbadala dym, ktorým Jetting signalizoval, že ostrov je obývaný. Naložili ho na záchranný čln a ten doplával k lodi. Loď ho doviezla do Londýna, kde sa stal váženým a uznávaným človekom. Jetting sa ale túžil vrátiť do Prešporka, a tak aj urobil. V roku 1790 v svojom rodnom meste celkom chudobný zomrel.

Schöne Náci, Satinský aj staviteľ Manderláku

Pri prechádzke cintorínom natrafíte aj na ďalšie známe mená. Hrob tu má napríklad Ignác Lamár prezývaný Schöne Náci, hoteliér a vinár Jakub Palugyay či Rudolf Manderla, bratislavský podnikateľ a mäsiar, ktorý prišiel s nápadom postaviť prvú bratislavskú výškovú budovu – Manderlák.

Spoločnosť im robia prešporský hlavný župan gróf Esterházy, hudobník Alexander Albrecht či herci Ján Melkovič a Bratislavčan telom i dušou – Július Satinský.

Bežne sa na cintoríne už nepochováva. Výnimku mal, samozrejme, bývalý slovenský prezident Michal Kováč, ktorého na Ondrejský cintorín pochovali pred rokom – 13. októbra 2016.

Cintorín
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM