Rôzne Správy

Župan Juraj Droba: Neváhajte a dajte sa zaočkovať! Nech vás neodradia ani vedľajšie účinky

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja však odporúča len certifikované vakcíny.

Ilustračný obrázok k článku Župan Juraj Droba: Neváhajte a dajte sa zaočkovať! Nech vás neodradia ani vedľajšie účinky
Zdroj: TASR/AP

Bratislavský župan Juraj Droba sa zastal vakcíny od spoločnosti AstraZeneca. Kraj robí osvetu o tejto vakcíne dokonca aj na svojom webe.

Schválená

Juraj Droba reaguje na nepodložené tvrdenia a obavy ohľadom vakcíny od tejto spoločnosti. Objavili sa v súvislosti s tým, že je odporúčaná len pre vekovú kategóriu do 55 rokov. Župan však ubezpečuje, že je bezpečná a nabáda ľudí, aby sa očkovania nebáli.

„Neexistuje dobrá či zlá vakcína, len schválená a neschválená. O spoľahlivosti vakcíny AstraZeneca sa objavili rôzne špekulácie, ale myslím, že išlo skôr o problém v komunikácii,“ myslí si Juraj Droba.

Vedľajšie účinky

Skúsenosti zo zahraničia sú podľa župana viac ako dobré. Napriek tomu, že po tejto vakcíne má mnoho ľudí nežiaduce reakcie.

„Nové štúdie potvrdzujú, že počet ľudí, ktorí potrebovali štyri týždne po zaočkovaní prvou dávkou hospitalizáciu, klesol o 94 percent. Po AstraZenece má podľa Ministerstva zdravotníctva síce viac ľudí vedľajšie účinky, ale tie sú znakom toho, že je účinná,“ vysvetľuje.

Ako dodáva predseda BSK, pri vakcínach netreba hľadieť na výrobcu. Zaujímať by nás malo len to, či sú schválené. Európska únia má totiž veľmi prísne pravidlá na pustenie vakcín na trh.

„Neobávajte sa očkovania a ak máte možnosť, určite choďte. Všetky vakcíny, ktoré sú schválené Európskou liekovou agentúrou, sú bezpečné a účinné. Bez ohľadu na to, od akého výrobcu pochádzajú. To platí rovnako aj pre vakcíny z iných krajín. Ak získajú certifikát, sú pre nás dosť dobré,“ uzatvára Juraj Droba.

ASTRAZENECA JE V PORIADKU. AKO VŠETKY OSTATNÉ LIEKY CERTIFIKOVANÉ EMA. Neexistuje dobrá či zlá vakcína, len schválená a...

Posted by Juraj Droba on Sunday, February 28, 2021

Boj s pandémiou v roku 2021

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM