Kultúra

V Sade Janka Kráľa sa rozpúta veľká BITKA o Bratislavu. Bude sa na čo pozerať!

Napínavé súboje, rinčanie zbraní, prehliadku historických predmetov, to všetko budete môcť v sobotu (1. 10.) vidieť na jednom mieste.

Ilustračný obrázok k článku V Sade Janka Kráľa sa rozpúta veľká BITKA o Bratislavu. Bude sa na čo pozerať!
45
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

V sobotu sa Sadom Janka Kráľa bude niesť rev statných bojovníkov, dunenie diel aj praskot muškiet. Skupina historického šermu (SHŠ) Banderium a SHŠ Manu Forti pripravili rekonštrukciu vojenského stretu, ktorý významne ovplyvnil dianie v regióne a v celom Uhorsku.

Bitka o Bratislavu

Počas kultúrno-historického festivalu Bitka o Bratislavu budete môcť vidieť aj výcvik a fungovanie vojenského tábora, dobových jednotiek a ukážky dobového života.

Hlavnou časťou programu bude rekonštrukcia vojenského stretu z obdobia prvej polovice 17. storočia, zasadená do prostredia historického Uhorska.

Tentoraz sa diváci presunú v čase do roku 1620 – uvidíte bitku, respektíve krátke obliehanie, ktoré sa odohralo pred bránami mesta 8. októbra 1620.

Vojská vzbúrených českých stavov už smerovali k nevyhnutnej porážke v známej bitke na Bielej Hore a povstanie Gabriela Bethlena v tom čase tiež strácalo na dôraznosti. Preto sa cisársky veliteľ Dampierre pokúsil nečakaným výpadom zmocniť Bratislavy, vtedajšieho Prešporku, stále ovládaného Bethlenovými mužmi. Boj trval od skorého rána do štvrtej hodiny popoludní. Cisárski vojaci strieľali proti mestským múrom a sám Dampierre podnikol na čele útočnej skupiny tri výpady. Pri poslednom útoku ho však zasiahla smrtiaca strela a jeho žoldnieri boli nútení ustúpiť až k Viedni,“ opisujú historické chvíle organizátori podujatia.

sobota / Sad Janka Kráľa / 10.00 hod. / podujatie je voľne prístupné / podrobný program TU

Bitka o Bratislavu 2018
45
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM