Aktualizované Rôzne Správy

V pondelok ráno budete na električku či autobus čakať márne. Odborári vyhlásili štrajk

Vozidlá MHD nebudú hodinu premávať. Použite radšej iný dopravný prostriedok.

Ilustračný obrázok k článku V pondelok ráno budete na električku či autobus čakať márne. Odborári vyhlásili štrajk
8
Galéria
Zdroj: DPB, a. s.

Zamestnanci Dopravného podniku Bratislava na pondelok (12.4.) pripravili výstražný štrajk. Vozidlá MHD budú hodinu stáť na konečných zastávkach.

Rukojemníci

Štrajk sa uskutoční v čase od 08.00 hod. do 09.00 hod.. Vozidlá však nebudú blokovať dopravu a spoje do nemocníc a škôl budú jazdiť. Štrajkom chcú zamestnanci upozorniť, že štát stále finančne nepomohol ich podnikom s výpadkom príjmov spôsobeným pandémiou nového koronavírusu a hrozí rušenie liniek i prepúšťanie.

Bratislavskému dopravnému podniku (DPB) sa so zástupcami odborov na pondelkové ráno podarilo dohodnúť zachovanie prevádzky aspoň troch liniek jazdiacich k nemocniciam. „Máme prísľub, že bude premávať električka 9 k Nemocnici Ružinov, autobus 32 na Kramáre a autobus 98 okolo Nemocnice Antolská,“ uvádza DPB.

„Nechceme cestujúcich mať ako rukojemníkov, ale rovnako nechceme, aby verejná doprava skončila ako v 80. rokoch minulého storočia, keď sa do autobusov nedalo nastúpiť, lebo boli tak preplnené. Reálne hrozí rušenie liniek MHD, a tým pádom aj hromadné prepúšťanie,“ povedal predseda Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu Dopravný podnik Bratislava (DPB) Július Orbán.

Zástupcovia zamestnancov dopravných podnikov, ktoré prevádzkujú mestskú hromadnú dopravu v mestách Bratislava, Košice a Prešov vstúpili 23. marca do štrajkovej pohotovosti. Cestujúcich sa nedotkla, ale je viditeľná, a to napríklad označením na vozidlách.

Prepúšťanie

Prevádzkovatelia MHD už vo februári upozornili, že situácia vo verejnej doprave je po januári kritická a bez pomoci od štátu môže prísť k rušeniu liniek a k prepúšťaniu. Výpadok tržieb v dôsledku koronakrízy označili za enormný.

Napríklad výpadok tržieb Dopravného podniku Bratislava sa od začiatku pandémie nového koronavírusu vyšplhal cez 20 miliónov eur a naďalej narastá. V bratislavskej MHD už nepremáva šesť liniek s menším dopytom cestujúcich a v prípade, ak štát nedorieši finančnú kompenzáciu, môžu byť podľa DPB obmedzené aj ďalšie linky.

Ministerstvo dopravy opakovane uviedlo, že nemá zákonnú a ani finančnú možnosť, ako koronakrízou zasiahnutým mestským dopravným podnikom pomôcť. Uvedomuje si však vážnosť situácie, v akej sa ocitli, a preto hľadá spôsoby, ako ju riešiť. Rezort videl možný priestor v rámci pripravovanej schémy pomoci pre cestnú dopravu. Pre koaličnú krízu sa však tieto návrhy v marci nedostali na stôl koaličnej rady.

Štát nepomohol

Mesto Bratislava sa v krátkom čase obráti na Európsku komisiu. Dôvodom je, že štát stále finančne nepomohol Dopravnému podniku Bratislava (DPB) vykryť miliónové výpadky príjmov spôsobené pandémiou nového koronavírusu.

Oznámil to primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Verí, že Komisia potvrdí, že postup vlády SR je v rozpore so schválenými schémami pomoci, keďže podľa primátora štát diskriminuje dopravný podnik mesta oproti iným dopravcom. Vallo zároveň informoval, že vládny kabinet ani po piatkových rokovaniach nezmenil svoj postoj.

„Výpadky tržieb v dôsledku krízy sú už pre DPB aj pre mesto Bratislava neúnosné, keďže od marca 2020 dodnes dosahujú sumu 25 miliónov eur. Je mi veľmi ľúto, že napriek doterajšej veľmi korektnej komunikácii s premiérom a bývalým ministrom financií Eduardom Hegerom (OĽANO) ani po dnešných rokovaniach vláda nezmenila postoj,“ uviedol primátor.

Ako tvrdí, nemôže prijať argumentáciu ministerstva financií, že Bratislava je bohaté mesto a tento výpadok zvládne sanovať z vlastného rozpočtu. Mohlo by sa to podľa Valla diať len na úkor iných funkcií a služieb hlavného mesta, ktoré poskytuje svojim obyvateľom.

V tejto situácii vníma obavy zamestnancov DPB z hromadného prepúšťania za oprávnené. Mesto ich však ubezpečilo, že hromadné prepúšťanie nateraz nepripravuje a stratu ešte stále sanuje z vlastného rozpočtu. DPB aj magistrát sa snažili výpadky tržieb vykrývať vo vlastnej réžii.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM