Rôzne Správy

Bratislavčania sa búria: Žiadajú o zachovanie 15-minútového lístka a zmenu jeho ceny!

Popri príjemnej cene ročnej električenky sa totiž ceny ostatných lístkov (okrem polhodinového) zvyšujú a čo je najdôležitejšie – 15-minútový lístok sa ma od júna zrušiť.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania sa búria: Žiadajú o zachovanie 15-minútového lístka a zmenu jeho ceny!
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Hlavné mesto tento týždeň ohlásilo na prvý pohľad potešujúcu správu – ročné električenky zlacnejú z 264,2 eur na 199 eur. Cena je to síce skvelá, ale naozaj iba pre tých, ktorí jazdia MHD takmer denne a na dlhšie trasy. Ostatní po ohlásení zmien v cenách lístkov zostali nemilo prekvapení, ba až nahnevaní.

Dve zastávky za cenu polhodiny

Popri príjemnej cene ročnej električenky sa totiž ceny ostatných lístkov (okrem polhodinového) zvyšujú a čo je najdôležitejšie – 15-minútový lístok sa ma od júna zrušiť. Ak teda využívate MHD iba niekoľkokrát do týždňa na kratšie trasy v rámci mesta, aj za jazdu na dve či tri zastávky ďalej zaplatíte viac.

Na mnohé nahnevané reakcie ľudí reagoval už aj primátor Bratislavy Matúš Vallo. „Skladba cenníka je zároveň kompromisom z pohľadu, kde ubrať a kde pridať. Zjednodušene, je to dobrá správa pre tých, ktorí verejnou dopravou cestujú pravidelne, napríklad do práce. Aby sme to ale mohli urobiť, tí, ktorí cestujú verejnou dopravou len občas a len na krátke vzdialenosti zaplatia trochu viac,“ píše Vallo na sociálnej sieti. Argumentuje tiež tým, že ceny lístkov na MHD sa od roku 2015 nemenili a úprava cien bola nevyhnutná.

Boj za 15-minútový lístok

Bratislavčanov však primátor s takýmto vysvetlením zrejme neuspokojil. Na svete je totiž petícia za zachovanie 15-minútového cestovného lístka. Tvorcovia petície dokonca žiadajú, aby bol tento lístok ešte LACNEJŠÍ ako doteraz.

„Tu podpísaní žiadame znovuzavedenie 15-minútového lístka na MHD v Bratislave. Žiadame to z dôvodov aktuálneho núdzového stavu, covidovej finančnej situácie obyvateľov Bratislavy a taktiež z dôvodov zlej finančnej situácie Dopravného podniku, kedy ľudia viac využijú na cestu 2,3 zastávok MHD 15-min. lístok než osobne auto,“ píše sa v petícii.

Petícia ďalej spomína, že kúpou 15-minútovým lístka ľudia prispejú dobrovoľne a ochotne do spoločnej kasy mesta a obce. „Ochotne sme sa sčítali a prispeli sme na vyššie príjmy Hlavného mesta Bratislavy. Týmto znovuzavedením 15-min. lístka, napr. za cenu 50 centov, sa mesto môže odvďačiť občanom v čase pandémie,“ uvádza petícia.

Radšej autom

Z ankety, ktorú Bratislava24 uverejnila pod článkom o zmenách cien cestovného, vyplynulo, že naši čitatelia sa nechystajú na kúpu ročnej električenky. Naopak, radšej pôjdu autom. Za túto možnosť hlasovalo až 57% z vás. Výsledok ankety si môžete pozrieť TU.

Mohlo by vás zaujímať

Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM