Rôzne

V Pisztoryho paláci je obnovená a opäť funkčná kinosála

Pisztoryho palác mestská časť zrekonštruovala za viac ako 666 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku V Pisztoryho paláci je obnovená a opäť funkčná kinosála
8
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

V Pisztoryho paláci na Štefánikovej ulici v Starom Meste je opäť funkčná kinosála. Mestská časť ju obnovila za viac ako 30 000 eur, pričom práce pozostávali z kompletnej výmeny sedadiel a podlahovej krytiny a vymaľovania stien.

Prispela tiež spoločnosť Film Europe, ktorá v priestoroch pravidelne organizuje festivaly európskeho filmu. Tá získala dotáciu z Audiovizuál­neho fondu.

Artové kino

„V Starom Meste je teda o jedno artové kino s kapacitou 99 miest viac,“ uviedla staromestská hovorkyňa Nora Gubková. Ako podotkla, obnova kinosály je súčasťou celkovej rekonštrukcie Pisztoryho paláca, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou.

Prvá etapa rekonštrukcie sa začala v roku 2016 a zameraná bola najmä na obnovu exteriéru. V prácach by sa malo pokračovať v budúcom roku, a to vo vnútri budovy. Samospráva má v pláne v prvom rade výmenu elektrických rozvodov, v rozpočte má na to vyčlenených okolo 280 000 eur.

Oprava Pisztoryho paláca

Pisztoryho palác mestská časť zrekonštruovala za viac ako 666 000 eur, z čoho vyše 566 000 eur dostala mestská časť z nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu. Opraviť sa podarilo značne poškodenú strechu paláca, vnútornú a vonkajšiu fasádu, okná a okenné časti a kotolňu. Obe krídla paláca majú samostatné vchody.

Palác si dal koncom 90. rokov 19. storočia postaviť lekárnik židovského pôvodu Felix Pisztory. Súčasťou komplexu lekárnika bola aj záhrada siahajúca až k dnešnému Slavínu, v ktorej pestoval liečivé rastliny. Počas druhej svetovej vojny sídlilo v budove nemecké veľvyslanectvo, v období socializmu Leninovo múzeum. Jedno krídlo sa v minulosti využívalo ako Dom zahraničných Slovákov, ktorí boli poslednými nájomníkmi do roku 2005. V roku 1963 bol palác vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku a v roku 2017 ho mestská časť zaradila do siete svojich kultúrnych zariadení.

Obnovený Pisztoryho palác
8
Galéria
Foto: Marek Velček / Zdroj: Bratislava - Staré Mesto
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM