Rôzne Samospráva

V Petržalke by mohol onedlho vzniknúť zvierací cintorín

V Bratislave zatiaľ stále nemáme miesto, kde by sme mohli legálne pochovať našich štvornohých miláčikov. Zmeniť by to chcel starosta Petržalky Vladimír Bajan.

Ilustračný obrázok k článku V Petržalke by mohol onedlho vzniknúť zvierací cintorín
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Petržalka

Prvým zvieracím cintorínom v Bratislave mal byť cintorín Borievka v Dúbravke. Ten mali otvoriť už na jeseň 2016, ale do dnešného dňa sa tak nestalo.

Podľa posledných informácií sa projekt zabrzdil pri procese okolo získavania povolení. „Zámer otvorenia cintorína pre zvieratá je momentálne pozastavený,“ povedal v novembri minulého roku Stanislav Vlkovič zo spoločnosti Icona, ktorá mala cintorín prevádzkovať. Zatiaľ teda Bratislava stále nemá riadne miesto, kde by sme mohli pochovať svojich miláčikov. To by sa mohlo ale už onedlho zmeniť.

Cintorín v Petržalke?

Starosta Petržalky Vladimír Bajan sa začiatkom tohto roku vyjadril, že jeho snom na rok 2018 je vybudovanie cintorína pre domácich miláčikov. „Petržalka určite potrebuje cintorín pre zvieratká. Ako ich pochovávanie vyriešiť, je jednou z mojich priorít a tejto téme sa venujem už niekoľko mesiacov. V spolupráci s odborníkmi hľadám priestor, kde by cintorín mohol vzniknúť a neohrozoval by životné prostredie," prezradil Vladimír Bajan s tým, že do úvahy prichádza aj krematórium.

Aj v Petržalke, predovšetkým v zalesnených lokalitách, môžete natrafiť na rôzne zoskupenia menších hrobových miest. Nájdete tam hračky, sošky, náhrobky a čo je horšie, bežne aj horiace sviečky. A práve tie sú veľkým nebezpečenstvom pre verejnú zeleň. Navyše, pochovávať zvieratá hocikde je porušením zákona.

Zrejme sa tomu nevyhneme, pokiaľ v meste nebude aspoň jeden oficiálny zvierací cintorín. Kým vo vyspelých európskych krajinách nie sú takéto miesta žiadnou raritou, u nás zatiaľ áno. "Verím, že sa mi to podarí zmeniť a dôstojné miesto na pochovávanie domácich zvieratiek budeme mať aj v Petržalke,“ dodal starosta Vladimír Bajan.

Psie hroby v Petržalke
3
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM