Rôzne

Budúcnosť zvieracieho cintorína v Dúbravke je neistá

Priestor má už parkovú úpravu, s cestičkami i upravenou zeleňou. Bratislavský projekt je inšpirovaný podobnými cintorínmi vo veľkých európskych mestách.

Ilustračný obrázok k článku Budúcnosť zvieracieho cintorína v Dúbravke je neistá
5
Galéria
Zdroj: TASR

Zvierací cintorín Borievka v Bratislave má nejasnú budúcnosť. Pripúšťa to spoločnosť, ktorá ho má prevádzkovať.

Cintorín mal byť podľa autora myšlienky realitou tento rok. Zabrzdilo sa to však pri procese okolo získavania povolení. „Zámer otvorenia cintorína pre zvieratá je momentálne pozastavený,“ povedal Stanislav Vlkovič zo spoločnosti Icona. Stavebník nemá ešte všetky potrebné povolenia, potvrdila Lucia Marcinatová z tlačového odboru mestskej časti Dúbravka.

Cintorín aj verejný park

Proces povolení označil Vlkovič za náročný. Podľa jeho slov sa okrem iného riešia i podané námietky k priebehu konania. Nevie odhadnúť, ako to dopadne. „Preto ani v tejto fáze nevieme určiť, či projekt cintorína pre zvieratá, ktorý by bol zároveň aj novým verejným parkom v Bratislave, bude možné vôbec realizovať,“ uviedol Vlkovič.

Cintorín sa nachádza na okraji lokality Dúbravská hlavica, má byť určený pre všetky spoločenské zvieratá. Priestor má už parkovú úpravu, s cestičkami i upravenou zeleňou. Bratislavský projekt je inšpirovaný podobnými cintorínmi vo veľkých európskych mestách, napríklad v Paríži.

Na Slovensku funguje oficiálny zvierací cintorín v Dolných Šútovciach neďaleko Bojníc a v Lučenci. Povoleným zvieracím pohrebiskom je aj krematórium v priestoroch bývalého družstva v Jablonovom, asi tridsať kilometrov od Bratislavy.

Zvierací cintorín
5
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM