Rôzne

V okolí Bratislavy by mal vzniknúť národný park

Podporu vzniku národného parku Podunajsko vyjadrili počas verejnej diskusie na pôde Bratislavského samosprávneho kraja aj riaditelia národných parkov Donau–auen a Podyjí.

Ilustračný obrázok k článku V okolí Bratislavy by mal vzniknúť národný park
Zdroj: Dnes24.sk

Príslušné ústavy SAV sú pripravené poskytnúť odborné podklady pre prípravu návrhu na vyhlásenie Národného parku Podunajsko. Zhodlo sa na tom predsedníctvo SAV na svojom minulotýždňovom zasadnutí.

Zelený cestovný ruch

„Národný park Podunajsko nám môže pomôcť k rozvoju agroturzimu a zeleného cestovného ruchu v Bratislavskom kraji, preto naše snahy smerujú práve k jeho vytvoreniu. Vážime si podporu akademickej obce, ktorá disponuje odborníkmi v oblasti geografie, botaniky, krajinnej ekológie aj ekológie lesa,“ vysvetlil predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo.

Národný park Podunajsko naberá reálne rozmery a na jeho podpore sa zhodli aj vedeckí pracovníci Geografického ústavu SAV, Botanického ústavu SAV, Ústavu krajinnej ekológie SAV a Ústavu ekológie lesa SAV. Svoju podporu zámeru vyhlásiť NP Podunajsko vyjadrili na svojom minulotýždňovom predsedníctve.

Čítajte aj: Krásy Malého Dunaja majú Bratislavčania na dosah

Poklady lužných lesov

Vo svojom vyhlásení sa zhodli, že zachovanie unikátnej prírody a krajiny na území hlavného mesta je výnimočné a že vzácne zvyšky lužných lesov potrebujú svoju ochrannú zónu. Národný park Podunajsko by do prírodných lokalít priniesol odborný manažment, reguláciu územia a postupnú premenu čiastočne odprírodnených ekosystémov na prírodné či prírode blízke.

Podporu vzniku národného parku Podunajsko vyjadrili počas verejnej diskusie na pôde Bratislavského samosprávneho kraja aj riaditelia národných parkov Donau–auen a Podyjí. Podpredseda BSK Martin Berta hovorí, že medzinárodná podpora pre vznik národného parku je veľmi dôležitá a bude jedným z argumentov pri komunikácií s ministerstvami.

Vedenie Bratislavského samosprávneho kraja pripravuje na septembrové rokovanie zastupiteľstva predložiť materiál, ktorý bude vyjadrovať podporu vzniku národného parku Podunajsko a bude slúžiť aj ako základ pre rokovanie s ministerstvami životného prostredia a pôdohospodárstva.

Čítajte aj: Dunajské luhy sú domovom pestrej ríše desaťtisícov vzácnych vtákov

Dunajské luhy
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM