Rôzne

Krásy Malého Dunaja majú Bratislavčania na dosah

Rieka je vhodná na splav pre skúsenejších vodákov, ale aj pre začiatočníkov.

Ilustračný obrázok k článku Krásy Malého Dunaja majú Bratislavčania na dosah
Zdroj: Facebook

Krásy Malého Dunaja treba zažiť. To sú slová predsedu Občianskeho združenia Kormorán so sídlom v Bratislave Antona Iglára, ktorý organizuje už niekoľko desaťročí vodácke akcie v rôznych, niekoľkodňových termínoch na Veľkom a Malom Dunaji.

Očarujúca džungľa

„Väčšinou nastupujeme do plavidiel v Bratislave a absolvujeme 126-kilometrový úsek. Malý Dunaj je prekrásna rieka, ktorá je vhodná na splav pre skúsenejších vodákov, ale aj pre začiatočníkov. Sú tam krásne zákutia. Človek z brehu nevidí ten čarovný les a na vode sa nám zdá, že prechádzame džungľou,“ priblížil Iglár.

Poznamenal, že toto tvrdenie platí po trase od Bratislavy po Topoľníky.

Prvý deň splavu končí zvyčajne vo Vlkoch, čo je 27 km od Bratislavy, kde je táborisko.„Si­tuáciu trocha sťažuje, že pri Novej Dedinke musíme prenášať plavidlá. Druhý deň prídeme do Jelky, kde je mlyn,“ konštatoval Iglár s tým, že na Malom Dunaji sú dohromady štyri. Tri sú kolové, v Jelke, Tomášikove, Jahodnej a jeden mlyn je na vode v Kolárove.

Poklady Klátovského ramena

Ako povedal, treba spomenúť aj mlyn v Dunajskom Klátove, nakoľko Klátovské rameno je pravobrehý prítok Malého Dunaja. „V Klátovskom ramene je najčistejšia voda na Slovensku,“ doplnil.

Pri Malom Dunaji hladovať nebudete. Na brehu sa dajú nájsť rôzne reštauračné zariadenia.

Čítajte aj: Z loďky je svet najkrajší. Vybrali sme pre vás nenáročné splavy v okolí Bratislavy

Splav
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM