Komunálne voľby

V Novom Meste sú oficiálne 3 kandidáti na starostu, 62 na poslancov

Do miestneho zastupiteľstva kandiduje oficiálne 62 kandidátov, ktorí zabojujú o miesta v 25-člennom poslaneckom zbore.

Ilustračný obrázok k článku V Novom Meste sú oficiálne 3 kandidáti na starostu, 62 na poslancov
Zdroj: TASR

Súčasný starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý (nezávislý), ktorý sa opätovne uchádza o tento mandát, má v boji o kreslo šéfa samosprávy dvoch vyzývateľov. Sú nimi občiansky aktivista a spoluzakladateľ Zelenej hliadky Matúš Čupka, ktorý kandiduje taktiež ako nezávislý a obchodný riaditeľ Miroslav Kolesár, ktorý sa o priazeň voličov uchádza s podporou Strany moderného Slovenska (SMS). Zoznam oficiálne zaregistrovaných kandidátov v novembrových komunálnych voľbách zverejnila samospráva na svojej webovej stránke.

Zvolia 25 poslancov

Do miestneho zastupiteľstva kandiduje oficiálne 62 kandidátov, ktorí zabojujú o miesta v 25-člennom poslaneckom zbore. Počet politických nominantov a nezávislých kandidátov je takmer vyrovnaný. Z celkového počtu zaregistrovaných 62 kandidátov je 32 nominantov politickej strany, resp. koalície. Najviac z nich – 15 – má koalícia SaS, OĽaNO, Sme rodina, KDH, OKS, Nova a Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska. Ďalších piatich kandidátov posiela do boja SNS a za troma kandidátmi stojí Strana zelených Slovenska (SZS).

Dvaja kandidáti sú súčasťou tímu okolo kandidáta na primátora Matúša Valla, ktorý podporuje hnutie Progresívne Slovensko a strana SPOLU – občianska demokracia, rovnaký počet nominovala aj ĽSNS. Po jednom kandidátovi má Most-Híd, KSS, SMS, Doma dobre a Starostovia a nezávislí kandidáti. Zvyšní 30 kandidáti sa o priazeň voličov uchádzajú ako nezávislí.

Výrazný nepomer je v počte mužských a ženských kandidátov. Kým o mandát na miestneho poslanca sa uchádza 49 mužov, žien je 13, čo je takmer štvrtina kandidátov. Najstarší kandidát má 74 rokov, najmladší má 27 rokov.

Zo súčasného poslaneckého zboru znovu kandiduje 19 poslancov, vrátane Edity Pfundtner, ktorá je zároveň štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti, či občianskeho aktivistu Zachráňme mestské vinohrady Libora Gašpierika. Spomedzi nových tvárí sa o post miestneho poslanca uchádza riaditeľ Agentúry správy majetku Bratislava Ministerstva obrany (ASM MO) SR Ivan Ištvánffy, alebo aktivista za reguláciu developerov a ochranu lesov Jakub Mrva.

V Novom Meste budú voliť 25 poslancov v štyroch volebných obvodoch. Komunálne voľby sa uskutočnia v sobotu 10. novembra 2018. Kampaň už beží a skončí sa 48 hodín predo dňom hlasovania.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM