Rôzne Správy

V lesoch nad Račou chcú vybudovať lyžiarske stredisko. Padnúť by museli desiatky stromov

Stredisko by mohlo navštíviť až 400 návštevní­kov denne. Pribudnúť má reštaurácia, bufet aj rozhľadňa.

Ilustračný obrázok k článku V lesoch nad Račou chcú vybudovať lyžiarske stredisko. Padnúť by museli desiatky stromov
Zdroj: Dnes24.sk

Slalomka nad Račou roky slúžila Bratislavčanom ako lyžiarske stredisko. Posledný lyžiar sa tam spustil dole kopcom niekedy v polovici 90. rokov. Malé bývalé lyžiarske stredisko chce aktuálne „zobrať do parády“ súkromný investor, ktorému sa podarilo získať na svoju stranu aj miestnych poslancov. Tí na poslednom zastupiteľstve súhlasili so zámerom revitalizácie. Informuje o tom Denník N. Neštandardný proces, akým uznesenie vzniklo, kritizovala vicestarostka Rače Lenka Antalová Plavuchová.

Smelé plány

V lokalite, kde je sneh len pár dní v roku, by tak podľa plánov investora Michala Molottu fungovali dve zjazdovky s vlekmi a tiež menšia zjazdovka pre deti. Kopec by bol aj umelo zasnežovaný z nádrže, ktorú bude treba postaviť. V rámci projektu by chcel tiež zrekonštruovať budovu reštaurácie pri vrcholovej stanici vleku.

V spodnej trafostanici by mal vzniknúť bufet. Mala by pribudnúť aj požičovňa športových potrieb, stanovisko záchranárov a rozhľadňa. Stredisko by tak mohlo navštíviť až 400 návštevní­kov denne.

Pozemky, na ktorých by sa mal projekt zrealizovať, sú súčasťou Bratislavského lesoparku. Mestská časť Bratislava-Rača ich má v dlhodobom prenájme od roku 2001. Ako uvádza Denník N, začiatkom februára Molotta požiadal mestskú časť Bratislava-Rača o prenájom pozemkov v súvislosti s plánovanou revitalizáciou.

Časť lesa by išla k zemi

Podľa poslanca mestského zastupiteľstva za MČ Nové Mesto a predsedu občianskeho združenia Iniciatíva Naše Karpaty Jakuba Mrvu, oživiť Slalomku nie je dobrý nápad.

„Súčasťou tohto projektu je aj výrub časti obľúbeného lesa, ako i výrub drevín, ktoré po čase začali na bývalej trati rásť. Je naozaj otázne, akú návratnosť by mal projekt za desiatky tisíc eur, keď sú zimy v Bratislave dlhodobo stále teplejšie, a ani funkčný vlek na vyššie položenom Kamzíku sa neoplatí prevádzkovať. A tak vyvstáva otázka, či skutočným cieľom nie je len prevádzkovať reštauráciu, skrytú za peknými vizualizáciami lyžujúcich sa detí,“ uvádza Mrva na sociálnej sieti.

Problém vidí aj vo výstavbe vodnej nádrže na kopci na vodu určenú na zasnežovanie. Prečerpávacia stanica by podľa neho mala negatívny dopad na ekosystém miestneho potoka. Neúmerné by tiež bolo dopravné zaťaženie lesa v okolí. „Prílev automobilov povedie k úplnému zahlteniu starej Rače, najmä na na uliciach Alstrová, Potočná a iné, pretože riešenie statickej dopravy v tomto projekte je absolútne nedostačujúce,“ myslí si poslanec.

Podľa Mrvových slov je les územím, ktoré treba citlivo rozvíjať pre rekreáciu, oddych a šport v prírode. „Stavať nové asfaltky, reštaurácie v strede lesa, či rúbať kus lesa kvôli pár dňom lyžovania, nepovažujem za správne,“ dodáva Mrva.

Ešte nie je rozhodnuté

Ako uzatvára Denník N, starosta mestskej časti Michal Drotován upozornil investora, že je potrebné získať ešte kladné stanoviská mesta Bratislavy, Mestských lesov Bratislava, Slovenského vodohospodárskeho podniku a Štátnej ochrany prírody SR, pričom súhlas musí vyjadriť každá z týchto strán.

Bratislava24 bude projekt sledovať a postupne vám prinesie stanoviská ďalší strán.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM