Rôzne

V Bratislave má byť tento rok spustených 48 fontán

Ako prvé budú spustené štyri bratislavské fontány, postupne sa budú pridávať aj ďalšie. Celkom má byť v Bratislave tento rok spustených 48 fontán.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave má byť tento rok spustených 48 fontán
21
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Bratislavu môžeme nazvať aj mestom fontán. Na jej území je vyše 140 fontán, mnohé z nich patria okrem mesta aj mestským častiam, hotelom, nákupným strediskám a iným vlastníkom.

Sezóna fontán

Viaceré bratislavské fontány prešli minulý rok rekonštrukciou, ktorá im prinavrátila krásu, akú si tieto skvostné diela zaslúžia. Vďaka tomu môžu túto sezónu zažiariť viac, ako kedykoľvek predtým.

V minulom roku boli opravené napríklad fontána Svetový poštár na Poštovej ulici, fontána Rodina hríby na Karloveskej ulici, fontána Plastika s raketou v parčíku na Kvačalovej ulici a minulý rok začalo hlavné mesto s opravou fontány Družba na Námestí slobody a Maximiliánovej fontány na Hlavnom námestí.

Jar je v hlavnom meste v plnom prúde. Ulice už spríjemňuje spev operencov, kvitnúce stromy, trvalky a terasy kaviarní a reštaurácií. Chýba už len zvuk „spievajúcich“ fontán. Kedy sa ho dočkáme?

„Generálny investor Bratislavy (GIB), ktorý spravuje mestské fontány a zabezpečuje ich údržbu a prevádzku, plánuje 15. apríla spustiť ako prvé štyri bratislavské fontány: Ganymedovu fontánu na Hviezdoslavovom námestí, fontánu Žena s krčahom na Františkánskom námestí, fontánu Lev s erbom na Námestí SNP a fontánu Dievča so srnkou na Hviezdoslavovom námestí,“ Bratislava24.sk informoval Peter Bubla, hovorca Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava.

Postupne budú spustené aj ostatné fontány. Celkom má byť v Bratislave tento rok spustených 48 fontán. Fontány sú v prevádzke spravidla od apríla do konca septembra v závislosti od počasia. Ročná spotreba vody vo všetkých mestských fontánach je cca 15 000 m³.

Osvieženie Bratislavčanom poskytne aj 10 pitných fontánok. Tento rok pribudnú dve nové pitné fontánky – Na Hradnom vrchu a v parčíku Svoradova. Ich osadenie sa plánuje v priebehu roka.

Spustenie bratislavských fontán
21
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM