Rôzne

FOTO: Fontána Rodina hríby na Karloveskej ulici sa dočkala obnovy

V tomto roku plánuje Generálny investor Bratislavy obnoviť aj ďalšie fontány, a to fontánu Marína na Šafárikovom námestí či fontány v parčíku pred Justičným palácom.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Fontána Rodina hríby na Karloveskej ulici sa dočkala obnovy
4
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Hlavné mesto prostredníctvom svojej mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy postupne obnovuje a modernizuje fontány vo svojej správe.

Moderný vzhľad

Novo zrekonštruovaná je fontána Plastika s raketou v parčíku na Kvačalovej ulici s dymiacou raketou a tiež fontána Rodina hríby na Karloveskej ulici. Obe fontány sú doplnené o nasvietenie, ktoré im dodáva atraktívnejší a moderný vzhľad. Bratislava24.sk o tom informovala Zuzana Onufer, hovorkyňa Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy.

V tomto roku bola obnovená fontána Plastika s raketou v parčíku na Kvačalovej ulici, ktorá okrem moderného viacfarebného nasvietenia obsahuje repliku rakety zmiznutej v čase jej vybudovania. Replika plastiky s raketou je po novom obohatená aj o efekt vodnej hmly vytvárajúcej dojem rakety pri štarte. Aj vďaka tomu sa stáva unikátnou „dymiacou“ fontánou v meste. Po desiatkach rokoch má fontána svoj pôvodný tvar a vzhľad, ktorý požadovali aj občania prostredníctvom svojich podnetov. Fontána Plastika s raketou je v parčíku od roku 1974 a predstavuje jedinečný obraz vtedajšej doby.

Viac o fontáne sa dočítate TU:

Rodina hríby

Druhou obnovenou fontánou je fontána Rodina hríby na Karloveskej ulici v mestskej časti Karlova Ves. Táto kaskádovitá fontána znázorňujúca rodinu – rodičov a tri deti z roku 1980 bola v nefunkčnom stave, ktorý spôsobil únik vody z bazénov a skorodované popukané rozvody v strojovni. Po rozsiahlej rekonštrukcii je fontána v plnej prevádzke a dopĺňa ju nové a moderné nasvietenie v niekoľkých farbách, ktoré je veľmi príjemným spestrením pre verejnosť.

Obe fontány sa rekonštruovali v trvaní približne štyroch mesiacov, pričom v oboch prípadoch išlo o rozsiahlu rekonštrukciu, ktorá sa týkala kompletnej výmeny výtlačných, sacích a odpadových potrubí nachádzajúcich sa v strojovni, v bazénoch, ako aj mimo nich. Zároveň bola demontovaná celá pôvodná technológia aj s rozvodmi a nainštalovala sa úplne nová technológia, nové rozvody, a tiež nové farebné osvetlenie.

V tomto roku plánuje Generálny investor Bratislavy obnoviť aj ďalšie fontány, a to fontánu Marína na Šafárikovom námestí či fontány v parčíku pred Justičným palácom. Počas minulého roka bolo obnovených deväť fontán v rôznych mestských častiach, ktoré sú aktuálne v plnej prevádzke.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM