Kultúra

TIPY NA VÍKEND: Vychutnajte si advent na Hrade aj skvelú jazdu s parnou lokomotívou

Bratislavský víkend bude mrazivý. Zohrejte sa tancom na koncertoch, vareným vínkom na viacerých vianočných trhoch či nočným výstupom na Devínsku Kobylu.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA VÍKEND: Vychutnajte si advent na Hrade aj skvelú jazdu s parnou lokomotívou
7
Galéria
Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR

Advent na Hrade

V piatok 1. decembra sa začínajú aj vianočné trhy na Bratislavskom hrade. Každý víkend bude pre návštevníkov pripravený program. Od piatku do nedele si môžete na hradnom nádvorí pozrieť od 17:30 do 19:00 hod. prehliadku tradičných, slovenských vianočných zvykov v interpretácii folklórnych skupín a súborov z celého Slovenska a základných umeleckých škôl Bratislavy. Kompozíciu Betlehemu zapožičala Národnej rade SR obec Babín, ide o dielo z expozície ľudového rezbárstva.

od piatka 1. decembra / nádvorie Bratislavského hradu / vstup voľný

Vianočný les v centre Bratislavy

Spolu 18 stromčekov v piatok dopoludnia vyzdobí deväť základných škôl, šesť základných umeleckých škôl a jedna stredná škola. Najkrajšie vyzdobený stromček odmení primátor mesta Ivo Nesrovnal. Podujatie je súčasťou Vianočnej Bratislavy, ktorú pripravuje mesto Bratislava a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko.

Slávnostné rozsvietenie vyzdobených vianočných stromčekov odštartuje netradičný koncert kapely Varhan Orchestrovič Bauern. Zoskupenie ozvláštni tradičné vianočné koledy hraním na alternatívnych hudobných nástrojoch ako sú napríklad lízanky. Hudobníci predvedú hravú netradičnú popularizáciu vážnej hudby prostredníctvom originálnych hudobných nástrojov. Súčasťou programu bude aj hudobné a tanečné vystúpenie skupiny Super deti.

piatok / 17:00 hod. / Nádvorie sv. Jána Nepomuckého / vstup voľný

Vianočné trhy

Vianočné trhy sú neodmysliteľnou súčasťou atmosféry najočakávanejších sviatkov roka. Tie bratislavské s dlhoročnou tradíciou prilákajú každoročne nielen množstvo domácich, ale i návštevníkov mesta na príjemné trávenie adventných a predvianočných chvíľ. Centrálnym námestím bude Hlavné námestie, na ktorom bude pódium s kultúrnym programom, gastro stánky a stánky na predaj vianočných darčekov a lahôdok.

do 22. decembra / Hviezdoslavovo a Hlavné námestie / vstup voľný

Rammstein Revival Band SK

Obľúbenú slovenskú kapelu Rammstein Revival Band SK po vydarených letných festivaloch môžete vidieť na koncertoch v rámci ich MUTTER TOUR. Jeden odohrajú aj v piatok v Bratislave.

piatok / 21:00 hod. / Randal club / vstupné 5 eur

Noc lampášov pri bunkri B-S 4

Nenechajte si ujsť piatkové večery vo svetle lampášov až do 22. decembra. Počas tejto už tradičnej akcie na konci sezóny si môžete prezrieť objekt B-S 4 “Lány” v tajuplnom zlatistom osvetlení a zažiť pravú atmosféru života v bunkri tak, ako ho zažívali naši vojaci v tridsiatych rokoch minulého storočia.

V múzeu vás privítajú v dobových uniformách, nebude chýbať prehliadka s odborným výkladom o opevnení a histórii, priateľskú atmosféru doplní dobová hudba a na zahriatie vám okrem dobrej nálady ponúknu aj horúci čaj či varené víno.

piatok / 18:30 hod. / Bunker B-S 4 / vstup voľný

Ružinow 2017

Milovníci pantomímy a majstra v tomto odbore, Milana Sládeka, si v Bratislave prídu na svoje. Jeho predstavenie Milan Sládek Extra, ktoré je prierezom najúspešnejších scén a príbehov z jeho kariéry i života, bude súčasťou festivalu Ružinow 2017. „Medzi ďalšie vrcholy festivalu bude patriť aj koncert Geišberg Tria, teda Mariána, Mareka a Martina Geišbergovcov s ich folkovým pesničkárstvom,“ uviedla hovorkyňa mestskej časti Ružinov Marianna Šebová.

Hudobný program ponúkne tiež koncert kapely Kapucíni, ktorej členmi sú mnísi hrajúci blues, rock'n'roll a rock. Deväť festivalových dní prinesie zároveň predstavenie Listy Zdenke inšpirované životom rehoľnej sestry, príbeh Romaina Rollanda o vojne a láske s názvom Peter a Lucia či diskusiu s Pištom Vandalom – 500 rokov reformácie.

sobota 2. decembra – 10. decembra / Divadlo pod kostolom na Tomášikovej ulici / viac TU

Výstava + jazda parným vlakom

Parný rušeň 498.104 Albatros sa opäť vydá na svoju mimoriadnu Mikulášsku jazdu. Od decembra 2016 sa Albatros podrobil technicky a finančne náročnej oprave. Preto si po ročnej pauze zaslúži, aby ťahal Mikulášsky vlak po zaujímavej a náročnej trase. Mikulášskej jazde bude predchádzať od 30. 11. do 1. 12. tradičná Výstava železničných vozidiel na bratislavskej Hlavnej stanici.

sobota 2. decembra / odchod z Bratislavskej hlavnej stanice o 7:42 hod. / viac sa dozviete TU

Burzoblšák v Ružinove

Príďte na v poradí 29. Burzoblšák do Ružinova. Nájdete na ňom nielen oblečenie, ale aj starožitnosti, handmade výrobky, platne, knihy, obrazy a všetky znovuobjavené poklady z povaly. Čaká na vás aj zóna s občerstvením, program pre deti a najmä príjemná atmosféra. Oblečenie a iné veci môžu predávajúci venovať detským domovom, ľuďom bez domova, ženám v núdzi alebo psím útulkom v Bratislave, do ktorých sa po skončení Burzoblšáku odnesú.

sobota / od 8:00 do 14:00 hod. / areál Základnej školy Pavla Marcelyho na Drieňovej ulici v Ružinove / vstup voľný

Mikuláš na ľade

Všetky deti dostanú darček od Mikuláša, na ľade budú prebiehať drobné súťaže a na koniec bude vyhlásená najkrajšia karnevalová maska. Nezabudnite si priniesť korčule a dobrú náladu!

sobota 2. decembra / 10:00 hod. / Zimný štadión Ondreja Nepelu (Slovnaft Aréna) / vstupné 1 euro

Mikuláš v ZOO

Mikuláš spolu s anjelom a čertom zavítajú aj do bratislavskej zoologickej záhrady. Okrem toho, že potešia najmenších návštevníkov, pomôžu aj pri kŕmení zvierat, ktoré sa začne o 11:30 hod. Deti nakŕmia medveďa Félixa, diviaky, zebry, žirafy a uvidia aj kŕmenie šeliem. Opice spravia divadlo s dekami a pre tých, čo vydržia do konca, je pripravené vozenie na koníkoch.

nedeľa 3. decembra / od 10:30 hod. / ZOO Bratislava

Dni Vianoc v Inchebe

Tisíce tipov na tradičné i originálne vianočné prekvapenia, sviatočná atmosféra, vôňa vareného vína a vianočných špecialít a k tomu predvianočný program pre deti i dospelých – to všetko do Incheby prinášajú Dni Vianoc.

Počas predvianočného obdobia si návštevníci môžu v Inchebe zaobstarať nielen vianočné dekorácie, ale aj hračky, knihy, kozmetiku, šperky a bižutériu, oblečenie, elektroniku, doplnky do interiéru a mnoho ďalších zaujímavých drobností a vianočných darčekov pre svojich blízkych. O zábavu a oddych v predvianočnom období plnom zhonov sa počas víkendov postarajú zaujímavé predvianočné aktivity.

do 20. decembera / INCHEBA – Expo aréna / vstupné 2 eurá

Večerný výstup na Devínsku Kobylu

Ak radi popíjate varené vínko za splnu mesiaca, príďte v nedeľu na Kobylu. Vezmite si do termosky varené víno (čaj), na vrchole sa uskutoční hlasovanie o to najlepšie. Akcia je prechádzkového typu, vhodná pre každého, kto má čas a chuť. Povinnou výbavou je čelovka a voda (čaj)

nedeľa / 17:00 hod. / štart je pri krčme „U Jumba“ v Devínskej Novej Vsi / vstup voľný

Ružinovská lýra

Mestská časť Bratislava-Ružinov a Cultus Ružinov aj tento rok hľadajú tých najlepších skladateľov a textárov z Bratislavského kraja. Víťazná pieseň získa publicitu a mediálnu podporu v rozhlase RTVS a rádiu Viva. Desiati finalisti zabojujú o víťazstvo už túto nedeľu.

Ružinovská lýra je jedinečná súťaž autorských piesní, ktorá dáva príležitosť mladým ľuďom zviditeľniť svoju tvorbu pred širokým publikom, ako aj zahrať si v sprievode Orchestra Gustava Broma. Počas finálového večera bude prebiehať hlasovanie o cenu diváka. Zúčastnení rozhodnú o víťaznej piesni a výherca získa poukážku v hodnote 300 eur do nákupného centra.

nedeľa / 19:00 hod. v SD Nivy, Súťažná ul. / vstup voľný

Mikuláš v ZOO
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM