Kultúra

TIPY NA VÍKEND: V regióne štartujú vinobrania, chystá sa aj veľkolepá rozlúčka s letom

Prijmite pozvanie na Deň otvorených dverí SND, pestré rímske hry do Rusoviec aj na skvelú párty v centre mesta. Milovníci prírody zas v Devínskej spočítajú netopiere.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA VÍKEND: V regióne štartujú vinobrania, chystá sa aj veľkolepá rozlúčka s letom
10
Galéria
Zdroj: TASR

Novomestské vinobranie

Mestská časť Bratislava-Nové Mesto a Farnosť Kráľovnej rodiny vás pozývajú na Novomestské vinobranie 2017, ktoré pre vás pripravili na piatok. Program odštartuje vítaním vinohradníckej úrody na Kuchajde, nebude chýbať ani vystúpenie ľudovej hudby, viazanie hroznového venca a slávnostný sprievod ku kostolu na Teplickej, kde dostane úroda symbolické požehnanie. Viac sa dozviete TU.

piatok / Kuchajda / od 17:30 hod. / vstup voľný

Otváracia párty Hangair

Je to tu! Akadémia extrémnych športov Hangair otvára brány športovcom. Už od piateho septembra je k dispozícii unikátne športovisko na bývalom športovom letisku vo Vajnoroch. Otváracia párty Hangair odštartuje v piatok. Nenechajte si ju ujsť!

piatok / Hangair, Pri Starom Letisku 3B / 21:00 – 2:00 hod.

Bratislava tours v Ružinove

Cieľom zaujímavého športového podujatia je formou rodinnej jazdy vysvetliť najmä deťom zásady dodržiavania pravidiel cestnej premávky, ohľaduplnosti k chodcom a získanie návykov bezpečnosti a plynulosti v cestnej doprave. Súťažiť sa bude v štyroch kategóriách: otec a dieťa, matka a dieťa, otec spolu s matkou a deťmi. Štvrtou kategóriou budú zdravotne ťažko postihnutí. Prihlásiť sa treba cez internetový formulár na stránke www.uamk.sk. Súťaž pozostáva z jazdy cez Ružinov do Petržalky a späť na štart, pričom na trase budú tri kontrolné body a súťažiaci musia dodržiavať počas celej jazdy pravidlá cestnej premávky.

sobota / štart spred podniku Harley Salón, Rebarborová č.1/A / 10:00 hod.

Deň otvorených dverí SND

Viete, ako dlho sa zmýva divadelný mejkap? O čom sa v zákulisí najviac klebetí? Ako dlho sa herci učia texty a ako dlho si ich pamätajú? To všetko (a ešte oveľa viac) sa dozviete v sobotu v novej budove SND a v Umelecko-dekoračných dielňach SND. Môžete sa tešiť na autogramiádu vašich obľúbených hercov, tanečníkov a spevákov. Uvidíte premiéru predstavenia pre deti Z opery do opery s Martinom Vanekom. Môžete sa prejsť aj po zákulisí a priestoroch novej budovy SND. Tento rok pre všetkých otvoria aj umelecko-dekoračné dielne SND na Mliekárenskej ulici 6. Viac sa dozviete TU.

sobota / nová budova SND / od 10:00 do 17:00 hod. / vstup voľný

Malacký Macek

Na festivale s originálnym názvom okrem Rytmusa a Marcely Laiferovej vystúpia aj populárne kapely ako Polemic, Nocadeň či Heľenine oči a taktiež obľúbený Majk Spirit a Kristína. Skôr narodených potešia najmä Dušan Grúň alebo AC+. Pre deti je prichystaný program Roztancované tenisky, v ktorom si budú môcť spolu s rodičmi a obľúbenou Disko Jarkou v niekoľkých blokoch zatancovať na známe hity a naučiť sa nové choreografie. Chýbať nebude ani skákací hrad, autíčka, či maľovanie na tvár.

sobota / Zámocký park v Malackách/ od 13:00 hod. / vstupenky si môžete zakúpiť v sieti Ticketportal

Deň otvorených dverí OLO

Exkurzie v spaľovni odpadu, prehliadku smetiarskeho auta, koncerty, jazdu na mini autíčkach, či súťaž o atraktívne ceny. To všetko prinesie oslava 25. výročia Bratislavskej mestskej spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO). Pri tejto príležitosti pripravila deň otvorených dverí v spaľovni odpadu vo Vlčom hrdle, ale aj bohatý program v AUPARKU. Viac o programe sa dozviete TU.

sobota / Aupark, OLO Vlčie hrdlo / od 10.30 hod.

Škola Laciho Strikea

Školský rok sa síce začal, to však ani trocha nebráni v zábave. Už túto sobotu sa na vás na Zlatých pieskoch teší tanečná škola LACIHO STRIKEA a bohatý sprievodný program. Vezmite svoje deti a príďte sa zabaviť do Galérie Bývania STYLA. Okrem Laciho sa na Vás teší aj vystúpenie a workshop so psíkom a veľa zaujímavých detských súťaží.

sobota / Galéria Bývania Styla, Zlaté piesky / od 14:00 hod. / vstup voľný

Slávnostné otvorenie delostreleckej kaverny

Po troch rokoch prác sa to podarilo. Z vnútra kaverny členovia O.Z. Bunkre vynosili vyše 1 200 fúrikov bridlicového kameňa, ktorý sa zrútil zo stropu. Občianske združenie Bunkre v spolupráci s mestskou časťou Bratislava-Dúbravka sprístupňuje ďalšiu kavernu, čiže bunker z prvej svetovej vojny v dúbravských lesoch. Na programe bude prehliadka kaverny s výkladom, priblíženie histórie, debata a prechádzka lesom.

Kaverna je vojenským bunkrom z prvej svetovej vojny. Je iná ako bunker z druhej svetovej, pripomína skôr pivničku ako vojenský úkryt, ktorým v skutočnosti bola. Myšlienka na vybudovanie bojového opevnenia v okolí Bratislavy pochádza zo začiatku 20. storočia, kedy bol v roku 1890 sprevádzkovaný prvý pevný most v Bratislave cez Dunaj, most Františka Jozefa.

sobota / stretnutie o 9:30 pri požiarnej zbrojnici na Žatevnej / vstup voľný

Rímske hry v Rusovciach

Cnie sa vám za vznešenosťou antického Ríma? Staroveká história ožije na jeden deň v autentickom prostredí rímskej Gerulaty a vy si to užijete! 20. ročník úspešného podujatia Rímske hry – Limes Days 2017 zábavnou formou prezentuje rímske pamiatky na hranici pozdĺž Dunaja – Limes Romanus. Jubilejným ročníkom vás bude sprevádzať Patrícia Garajová a Juraj „Šoko“ Tabaček.

sobota / Gerulata, park kaštieľa v Rusovciach / od 10:00 do 19:00 hod.

Deň vo vinohradoch

Ochutnajte jedinečné vína v mieste ich zrodu vo vinohradoch malokarpatských vinárov. Deviatykrát sa v sobotu otvoria malokarpatské vinice pre všetkých, ktorí si zvykli víno vychutnávať počas jarných či jesenných otvorených pivníc. Tentokrát vo viniciach s nádhernými výhľadmi na malokarpatskú krajinu. Vinári priamo vo svojich viniciach budú ponúkať hrozno a víno z neho vyrobené.

Navštíviť môžete 52 viníc od Rače, Svätého Jura, Pezinka, Modry až po Vištuk a Budmerice. Súčasťou vstupenky je aj mapka, ktorá vám uľahčí vaše putovanie – navštívite Fuksle, Gelnar, Huncpalky, Hoffnare, Téglik, Bajzle a zbierku 16 odrôd v Šenkviciach. V tento deň bude hrať vo viniciach muzika, ponúkať sa budú výborné kulinárske špeciality. Príjemným zážitkom bude aj jazda kočom priamo do pezinských viníc. Súčasťou vstupenky bude aj bonus na nákup vína a hrozna.

sobota / malokarpatské vinice / vstupenky TU

Devínske vinobranie

Tento víkend bude patriť vinobraniu a prvému burčiaku v malokarpatskom regióne! Pod hradom Devín budú pre vás pripravení devínski a malokarpatskí vinári, prvý burčiak, ríbezľové vína, kvalitná a pestrá gastronómia a farmárske trhy malých výrobcov. V oba dni je tiež pripravený skvelý hudobný program.

sobota – nedeľa / Devín, pod hradom / vstup voľný

Veľkolepá rozlúčka s letom

Nenechajte si ujsť 2. ročník tejto skvelej akcie, ktorá sa koná pod záštitou primátora Iva Nesrovnala. Príďte sa rozlúčiť s letom na Štúrovu ulicu a Starý most. Čakajú na vás hudobné a tanečné vystúpenia, množstvo sprievodných podujatí, aktivity pre deti a veľa zábavy! V športovej zóne sa môžu diváci tešiť na exhibície a majstrovskú šou bikerov a parkouristov, v tanečnej zóne bude prebiehať veľtrh tanca s prezentáciou najrozličnejších tanečných žánrov a tanečných workshopov. Viac sa dozviete TU.

nedeľa / Štúrova ulica, Starý most / od 14:00 do 22:00 hod.

Spočítajte netopiere

O tom, že sú netopiere bližšie než by sa zdalo, sa budete môcť aj vy presvedčiť počas medzinárodného sčítania migrujúcich raniakov hrdzavých, ktoré sa uskutoční už tento víkend v Devínskej Novej Vsi. Jesenné sťahovanie sa netýka iba vtáctva, migrujú aj iné zvieratá – hmyz, ryby a dokonca i netopiere. Vzhľadom na ich nočný spôsob života ostávajú pre nás ich cesty utajené. Až na jednu výnimku, ktorou je raniak hrdzavý.

„Teplé a bezveterné septembrové súmraky sú pre pozorovanie raniakov ideálne. Netreba k tomu žiadne pomôcky, netopiere sú dobre viditeľné voľným okom. Stačí si len pred západom Slnka nájsť miesto s voľným výhľadom a čakať. Niekedy sme sami prekvapení, koľko netopierov sa s príchodom noci objaví.“ približuje pozorovanie netopierov Michal Noga, z organizácie SAOLA – ochrana prírody.

nedeľa / Devínska Nová Ves, cyklomost Slobody / od 19:30 do cca 20:30 hod.

Rímske hry Rusovce
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM