Kultúra

TIPY NA VÍKEND: Potulky chodbami múzeí, obliehanie Bratislavy aj zábava na majálese

Tento víkend si pripomenieme 208. výročie obliehania Bratislavy Napoleonom, o zábavu sa postará Karloveský majáles, múzeá a galérie privítajú nočných návštevníkov a Stupavské trhy predstavia zručných umelcov.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA VÍKEND: Potulky chodbami múzeí, obliehanie Bratislavy aj zábava na majálese
8
Galéria

Obliehanie Bratislavy Napoleonom

Napoleon bude obliehať Bratislavu aj tento rok. Bratislavský región si pripomenie 208. výročie obliehania Bratislavy Napoleonom v dňoch 19. – 21. mája 2017 v Sade Janka Kráľa a na Tyršovom nábreží v Petržalke. Podujatia sa zúčastní približne 450 bojovníkov. Od piatka do nedele budú pripravené aj sprievodné podujatia pre deti, prezentácia dobového vojenského táborenia, prezentácia dobových remesiel a ľudového umenia. Chýbať nebude ani dobová a ľudová hudba.

piatok – nedeľa / Sad Janka Kráľa / vstup voľný

Noc múzeí a galérií

Iba jeden deň v roku sa môžete túlať chodbami múzeí a galérií až do polnoci a objavovať ich skryté zákutia a komnaty. Počas Noci múzeí a galérií môžete absolvovať výklady k aktuálnym výstavám, dielne pre rodiny s deťmi, workshopy pre dospelých, hudobný program a ďalšie podujatia. Nenechajte si ujsť prehliadku Hradu Červený kameň, kaštieľa v Malackách, Slovenského národného múzea, SNG a desiatky ďalších po celej Bratislave a okolí.

Počas Noci múzeí a galérií sa môžete zdarma previezť v historických električkách aj autobusoch.

Karloveský majáles

V sobotu sa môžete prísť zabaviť na Karloveský majáles. Nájdete ho v Líščom údolí, kde sa bude od 9:00 do 22:00 hod. spievať a tancovať. Pripravených je kopec sprievodných akcií pre deti, kolotoče, tvorivé dielne a koncerty.

sobota / Líščie údolie, Karlova Ves / vstup zdarma

Stupavské trhy

Počas Stupavských trhov sa predvedú aj handmade predajcovia, nebude chýbať predaj kulinárskych dobrôt. Súčasťou trhov bude aj BazArt zóna, kde sa vám predstavia výtvarníci a iní remeselníci. Skvelá akcia, ktorá už tradične v máji predstaví zručných výrobcov, predajcov. Tento rok akciu nájdete v krásnom Zámockom parku v Stupave. Zároveň chceme vytvoriť aj miesto pre predaj zaujímavých kúskov oblečenia v štýle BOHO a Vintage. Zóna, kde bude možné aj staré kúsky nábytkov, či dekorácii predať a tak pomôžeme nájsť nový domov. Samozrejmosťou je aj sprievodný program počas dňa pre deti aj dospelých.

sobota / Kaštieľsky park, Stupava / 9:00 – 19:00 hod.

Abeland zabáva

V tretiu májovú sobotu vás pozývame do Gazdovskej dedinky v Lozorne. Príde strihač oviec, bude otvorená bio predajňa so syrmi, chlebom, medom a vínkom. Navaria sa halušky, polievka a niečo dobré sa napečie.

sobota / Abeland / 10:00 – 14:30 hod.

Nájdite sa… so zvieratkom z útulku!

Máte krásnu veľkú záhradu a teplý dom? Príďte v sobotu na bratislavské Námestie slobody, zoznámte sa s chlpatými útulkáčmi a možno práve jeden z nich premení vašu záhradu na miesto plné radosti a hier a váš dom na domov. Na podujatí sa zúčastní niekoľko združení a útulkov z celého Slovenska, ktoré budú prezentovať svoju činnosť, ale aj psov či mačky, ktoré prídu s nimi. Návštevníci môžu pomôcť s venčením alebo si zvieratá adoptovať priamo na mieste.

sobota / 10:00 hod. / Námestie slobody / vstup s veľkým srdcom

Svetové palacinky

Nenechajte si ujsť Svetové palacinky, ktoré vám v sobotu už od obeda ukuchtia vo dvore na Baštovej ulici. Pochutnajte si na sladkých i slaných palacinkách. Recepty budú nielen originálne a svetové, ale aj tajné!

sobota / vo dvore na Baštovej ulici / 12:00 – 17:00 hod.

Deň zdravia

Uhádli by ste so zatvorenými očami, aké ovocie máte v ústach? Rozoznáte len pomocou hmatu, akú zeleninu držíte v ruke? Tieto a mnohé ďalšie zábavné a zdravé aktivity na vás čakajú počas Dňa zdravia v bratislavskej Ikei. Čakajú na vás pohybové aktivity, prednášky, súťaže a rôzne iné aktivity. Príďte sa rozhýbať a odneste si so sebou darček pre vaše telo v podobe karty MultiSport na jeden mesiac zadarmo!

sobota / Ikea / 10:00 – 17:00 hod. / vstup zdarma

West Coast Swing

Zastavte sa s priateľmi na ukážkovú lekciu, získajte základný prehľad o tanci a ak vás zaujme, pokračujte. Aj keď sa west coast swing môže tancovať na široké spektrum hudby ako je blues, swing, jazz, rock, funky, vo svojej dnešnej podobe sa v páre tancuje prevažne na modernú hudbu, MTV, TOP 40. Tento tanec si zatancujete všade a na všetko. Po ukážkovej lekcii west coast swingu sa môžete zabaviť na peckovej oldies party, west coast swing party a kizomba party (3 tanečné parkety)

sobota / od 21:00 hod. / La Bomba, Prievozská 18 / vstup zdarma

Veľké upratovanie na Jurajovom dvore

Priložte ruky k dielu a pomôžte pripraviť Jurajov dvor na Víkend otvorených parkov a záhrad na Jurajovom dvore! Vždy v nedeľu môžete pomôcť odstrániť jeden problém, ktorý na tomto mieste trápi Bratislavčanov, postupne odpadky na Ulici Pri dvore, náletovú zeleň, rokmi zanesený chodník, rozbitý múrik a nakoniec neporiadok vo vile. Tretie stretnutie sa bude venovať odpadkom na Ulici Pri dvore.

Viac o akcii nájdete TU.

nedeľa / o 13:00 hod. / pred bránou na Ulici Pri dvore

Tipy na víkend
8
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM