Kultúra

TIPY NA TÝŽDEŇ: Dlhé zimné večery môžete stráviť pri kvalinej muzičke či dobrom filme

Bratislava ožije zimným festivalom tradičnej kultúry aj skvelými divadelnými hrami a koncertami. V SNG majstri fotografie odhalia tajomstvá svojej tvorby.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA TÝŽDEŇ: Dlhé zimné večery môžete stráviť pri kvalinej muzičke či dobrom filme
8
Galéria
Zdroj: pixabay

Fotopondelok v SNG

Fotopondelkové stretnutia fotografov a priaznivcov fotografie sú živé tematicky zamerané vstupy, počas ktorých fotografi rôznych žánrov a zamerania diskusnou formou predstavia svoju aktuálnu tvorbu. Fotografom ponúka možnosť získať spätnú väzbu na svoje projekty a fotopubliku zasa dozvedieť sa niečo nové. Moderujú: Veronika Markovičová, Peter Marek (Fotoprojekt, o.z.). Januárový Fotopondelok bude venovaný študentom a absolventom Institutu tvůrčí fotografie v Opave.

pondelok / 19:00 hod. / SNG / vstup voľný

Ako sa tvorí dokumentárny film

O tvorbe dokumentárneho filmu prídu porozprávať významní slovenskí dokumentaristi – Dušan Hanák a Marek Šulík. Návštevníci sa môžu tešiť na filmové projekcie a diskusiu s autormi.

utorok / 19:00 hod. / Pistoriho palác / vstupné 3 eurá

Za hudbou do múzea

Slovenské národné múzeum (SNM) pozýva záujemcov na prvý sprievod k výstave Klenoty z múzea, ako sa zbiera hudba. Na výstave, ktorá cez vzácne pamiatky zbierkového fondu Hudobného múzea SNM prezentuje hudobnú kultúru na Slovensku od stredoveku po 20. storočie, záujemcov privíta celý autorský tím a postupne ich zoznámi s jednotlivými celkami hudobného projektu. Dozviete sa okrem iného o muzicírovaní u Albrechtovcov i o pozostalosti jazzového hudobníka Jozefa Doda Šošoku..

utorok / 16:00 hod. / SNM, Vajanského nábrežie / vstup voľný

Jazzová streda s Headmovers

Nadžánrový neo-soul hudobný projekt, ktorý v sebe spája prvky žánrov jazz, funk, r ́n ́b a soul. Projekt vystupuje v 5-člennej zostave, alebo ako Headmovers Trio. Hudobný projekt vznikol spojením mladých, talentovaných, ambicióznych hudobníkov, ktorí majú za sebou mnohé úspechy a skúsenosti. Hudobníci si kladú za cieľ vás svojou hudbou predovšetkým uvoľniť. Repertoár pozostáva z originálnej tvorby, známych jazzových štandardov či populárnych skladieb súčasnosti ladených do neo-soulového šatu.

streda / 20:30 hod. / Luna Bar / vstup voľný

Anestéza – Mliečne zuby

Inscenácia o ľuďoch dnešných, stratených, nespokojných. Výpoveď o generácii, ktorá prešľapuje na mieste a keď sa konečne rozhodne urobiť krok, kráča so zatvorenými očami. Hľadá východiská, potkýna sa pritom o svoje nohy a má pocit, že sa ju snaží predbehnúť vlastný tieň. A tak sa rozbehne. Proti múru, proti prirodzenosti, sama proti sebe. Účinkujú: M. Schumerová, N. Fašánková, P. Nikolaevskaya, M. Truban, P. Ondrejíčka, P. Martinček.

štvrtok / 19:00 hod. / Štúdio 12, Jakubovo námestie 12 / vstupné 3 eurá

Koncert kapely Gonsofus

Po dlhšom zimnom turné v Holandsku, Belgicku a Nemecku sa chalani kapely Gonsofus vrátia s ich „transkontinen­tálnym groove“ na Slovensko, kde predstavia nový koncertný program. Medzinárodný hudobný projekt GONSOFUS je výsledkom spolupráce Sashu Mamaeva a Gábora Tokára. „Gonsofus style“ spája žánre ako reggae, dub, hiphop a rôzne príbuzné. Skupina je známa pre unikátne, veľmi energické a živé koncerty, na ktorých iba oni dvaja ovládajú až osem hudobných nástrojov a prostredníctvom „loopovania“ vytvárajú show so zvukom celého ansámblu.

štvrtok / 20:00 hod. / Kafe Scherz / vstupné 5 eur

Národný Tanečný dom

Dragúni pozývajú na interaktívny zimný festival tradičnej kultúry v jej mnohorakých podobách. Program festivalu odštartuje vo štvrtok v KC Dunaj podujatie TANEČÝ DOM. Povedú ho Štefan Štec a Dušan Hégli, hrá ľudová hudba Michala Nogu a Ifjú Szívek band

štvrtok / 20:00 hod. / KC Dunaj / vstupné 5 eur

Peter a Lucia

V Pistoriho paláci môžete byť svedkami autorského bigbítového muzikálu Deža Ursinyho. Očarí vás fenomenálna hudba v podaní Doroty Nvotovej, Jakuba Ursinyho a Talent transport.

štvrtok / 19:00 hod. / Pistoriho palác / vstupné 7 eur

14 rokov A4

Takmer presne pred štrnástimi rokmi sa v priestore A4 po prvýkrát začali diať veci a dejú sa v ňom dodnes. Výročie síce nie je okrúhle, ale to neznamená, že sa narodeniny nepatrí poriadne osláviť. Pri tejto príležitosti do A4 zavíta švajčiarska elektronická diva, hudobníčka a speváčka Aïsha Devi. Jej vystúpenia s tanečnou energiou mávajú až rituálny a spirituálny nádych. Známa je tiež vizuálne výraznými a teatrálnymi videoklipmi, ktorých atmosféru zažijeme aj v rámci aktuálnej šou s live projekciou.

Zástupcom domácej scény bude „hybrid club music“ pomerne čerstvého projektu Isama Zing, za ktorým stojí známy hudobník Jonatán Pastirčák alias Pjoni. Tešte sa na tanečné beaty, vibrujúce basy a chytľavé melodické linky, spracované terénne nahrávky aj syntetické zvuky.

piatok / 20:00 hod. / A4, Karpatská ul., budova YMCA / vstupné 7 eur

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM