Kultúra

Ako sa chodilo na výlety v 60-tych rokoch? No predsa autom!

Aktuálna výstava v Múzeu dopravy vás zavedie do čias, keď sa auto stávalo súčasťou života bežných rodín a v Petržalke bola kopa parkovacích miest.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa chodilo na výlety v 60-tych rokoch? No predsa autom!
8
Galéria
Zdroj: Múzeum dopravy Bratislava

Sadnúť si do auta a len tak si vyjsť na výlet kedysi nebolo samozrejmosťou. V šesťdesiatych rokoch auto nevlastnil každý. Iba pomaly sa stávalo bežnou súčasťou života rodín. Túžba vlastniť osobný automobil pre obyčajných občanov a rodiny sa však stávala čoraz reálnejšou.

Ako a kam na výlet?

Na aktuálnej výstave v bratislavskom Múzeu dopravy sa dozviete, na akých autách sa vtedy ľudia vozili. Tvorcovia expozície prezradia, kam smerovala cesta motorizovaných rodín v sobotu a v nedeľu. Pozriete sa na niekoľko miest, kde mohli v 60-tych rokoch bratislavskí výletníci na kolesách zavítať, ako sa obliekali a čo so sebou na výlet niesli. Obrazy z výletov dopĺňa dobový dizajn nábytku a bežných úžitkových vecí.

Expozícia s názvom Autom na výlet, alebo iné radosti 60-tych rokov je pripravená s podporou ministra dopravy a výstavby Slovenskej republiky. Predmety na výstavu zapožičalo Historické múzeum SNM v Bratislave, Múzeum mesta Bratislavy, Slovenské olympijské a športové múzeum a súkromní zberatelia. Výstavu si môžete pozrieť až do 30. júna 2018.

O múzeu

Múzeum dopravy v Bratislave sa nachádza v priestoroch koľajiska prvej bratislavskej stanice parostrojnej železnice z 19. storočia a priľahlých skladov. Cestnú dopravu prezentuje zbierka vozidiel od prvých dopravných prostriedkov s motorom i bez neho cez bicykle, osobné a nákladné automobily medzivojnového obdobia až po vozidlá zo 60. a 70. rokov 20. storočia.

Nájdete tam aj prototypy vyvinuté slovenskými automobilkami po druhej svetovej vojne a vojenské vozidlá. Na koľajisku možno vidieť výber parných, motorových a elektrických rušňov, nákladných vozňov a špeciálnych koľajových vozidiel slovenských železníc. Jedna z výstavných hál múzea je vyhradená expozícii železničnej signálnej, zabezpečovacej a oznamovacej techniky, zariadení pre údržbu trate, rovnošatám a ďalším predmetom z histórie železničnej dopravy na území Slovenska.

Autom na výlet, alebo iné radosti 60-tych rokov
8
Galéria
Zdroj: Múzeum dopravy Bratislava
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM