Kultúra

TIPY NA TÝŽDEŇ: Budúcnosť Mickiewiczovej, ľadový sen aj 10 NAJ v Bratislavskom kraji

Pracovný týždeň na prelome mesiacov sa bude niesť v znamení histórie a umenia. Nenechajte si ujsť to naj v meste.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA TÝŽDEŇ: Budúcnosť Mickiewiczovej, ľadový sen aj 10 NAJ v Bratislavskom kraji
4
Galéria

Trnavské mýto očami rodáka z Unitasu

Prednášateľ ako rodený Prešpurák z pavlačových domov Unitas (medzi Račianskym a Trnavským mýtom ) sa rád podelí so svojimi osobnými zážitkami z tejto lokality. Cieľom prednášky je oboznámiť dnešnú, ale i budúcu generáciu so životom a podmienkami pred päťdesiatimi rokmi. Na rozdiel od historikov, ktorí objektivne mapujú reálnu minulosť, prednášateľ sa zameria na svoje subjektívne spomienky, ktoré skutočne zažil v meniacej sa spoločnosti.

Podkladom pre prednášku je vlastná publikácia „Bratislava očami rodáka z Unitasu“. Tá vznikla ako reakcia významných autorov na jednotlivé časti Bratislavy. Hlavne na Satinského Dunajskú ulicu, neďalekú Filanovu Poľnú ulicu a Berkovo Blumentálske blues.

utorok / 18:00 hod. / Múzeum mesta Bratislavy, Apponyiho palác, Faustova sieň, vchod z nádvoria / vstup 2 eurá

WhatCity? na Mickiewičke

Nenechajte si ujsť verejnú prezentáciu výsledkov mapovania a diskusia o Mickiewiczovej ulici a okolí. Predstavené budú výsledky nedávneho participačného procesu a výskumnej architektonickej štúdie, ktorá sa zamerala na mapovanie kvality života tejto významnej bratislavskej u­lice.

streda / 18:00 hod. / Satori Stage, Mickiewiczova 9

10 NAJ Bratislavskej župy

Myslíte si, že poznáte Bratislavu a jej okolie ako svoju dlaň? Pásmo dokumentárnych filmov s názvom Desať NAJ v Bratislavskom kraji vás presvedčí o opaku. Krátke filmy od 10 rôznych tvorcov dokážu, že v našom regióne je stále čo objavovať.

streda / 18:00 hod. / Kino Lumière / vstup 2 eurá

Demobit 2018

Začiatkom februára sa opäť stretnú na Slovensku v rámci podujatia Demobit Resonation 2018 najlepší tvorcovia digitálneho umenia. Medzi nimi aj výnimočná osobnosť, ktorá svojimi kóderskými schopnosťami vizuálne obohacuje svetové pódiá a intenzívne sa pohybuje v hudobnom priemysle – Matt Swoboda, alias Smash, spoluvytvoril softvér Notch, s pomocou ktorého produkuje ohromujúcu interaktívnu grafiku pre umelcov, živé vystúpenia a dokonca aj pre virtuálnu realitu.

Festival počítačového umenia trvá tri dni a je naplnený súťažiami, prednáškami, živými vystúpeniami a nechýba ani demoshow – prezentácia toho najlepšieho, čo demoscéna priniesla v minulosti.

Viac info TU.

piatok – nedeľa / Binarium / vstup 32 eur

Vznik česko-slovenských légií

V rámci fotografickej výstavy „Vznik česko-slovenských légií“, prezentovanej vo Francúzskom inštitúte od 24. januára, páni Guelton a Kšinian budú diskutovať o kontexte a etapách vzniku česko-slovenských légií vo Francúzsku.

Zamerajú sa na jednu z najvýznamnejších osobností slovenskej histórie generála Milana Rastislava Štefánika. Téma večera: Úloha Francúzska a generála Milana Rastislava Štefánika vo formovaní česko-slovenských légií.

do 28. februára / Francúzsky inštitút na Slovensku / vstup voľný

Viedenský ľadový sen

Privrite oči a predstavte si rozsiahlu, akoby nikde nekončiacu plochu klziska, kde sa nemusíte korčuľovať iba do kolieska. Ak sa premiestnite o približne 60 km na západ a otvoríte oči – vaše predstavy sa stanú realitou.

Wiener Eistraum čiže Viedenský ľadový sen je skvelé klzisko na Rathausplatz. Stará monumentálna radnica dodáva miestu osobité čaro, ktorému radi podľahnete. Na približne 8-tisícoch metrov štvorcových ľadového povrchu sa môžete do sýta vykorčuľovať sedem dní v týždni od 10:00 až do 22:00 hod.

do 4. marca / cena lístka pre dospelého je 6,75 eur, pre dieťa 4,95 eur. Vstupenky si môžete kúpiť TU.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM