Kultúra

Večná téma nerovného partnerského vzťahu v SND: Krotká je hereckým koncertom R. Stankeho

Dostojevský nás spolu s tvorcami novonaštudovanej hry prevedie psychikou zatrpknutého a zakomplexovaného muža, ktorý svoju mladú ženu dohnal až k samovražde.

Ilustračný obrázok k článku Večná téma nerovného partnerského vzťahu v SND: Krotká je hereckým koncertom R. Stankeho
9
Galéria

Diela ruských klasikov vždy živo zatnú do psychiky divákov. Inak tomu nie je ani v čerstvo naštudovanej hre Činohry SND, ktorá bude mať premiéru v sobotu 27. januára.

Manipulácia a pohŕdanie

Slovenské národné divadlo si z ponuky svetovej klasiky tentoraz vybralo Dostojevského dielo Krotká. Príbeh hovorí o bývalom zakomplexovanom dôstojníkovi a majiteľovi záložne, ktorý psychicky utýral svoju oveľa mladšiu ženu.

Dostojevský týmto svojím dielom už koncom sedemdesiatych rokov 19. storočia vystihol vážne zásadné etické a vzťahové otázky. V Krotkej opísal komplikovanú manipuláciu oveľa staršieho mocnejšieho manžela a bezvýchodiskové postavenie ženy, ktoré svojím mužom zúfalo pohŕda. Zložité vzťahy a vnútorná osamelosť mladej dievčiny dospejú až k tragickému okamihu, keď nešťastná žena vyskočí z okna. Muža, ktorý si až potom naplno uvedomí svoju osamelosť, trápia výčitky svedomia a dopodrobna rozoberá svoje vnímanie nerovného vzťahu.

„Rozhodli sme sa pre inscenovanie novely Krotká, ktorá v sebe nesie originálny psychologický potenciál a silnú tému existenčného postavenia či skôr zabezpečenia ženy a rozporuplné variácie zo všetkých stránok nerovného partnerského vzťahu,“ uvádzajú tvorcovia hry.

Stankeho herecký koncert

V naštudovaní Činohry SND sa hra Krotká odvíja ako retrospektívna spoveď vdovca, ktorý pátra po motívoch zúfalého činu, ale zároveň sa snaží pochopiť aj mieru svojej viny. Najvýraznejšou postavou je majiteľ záložne v podaní Richarda Stankeho, ktorý vo svojom monológu nazrie až na dno duše starnúceho muža, pre ktorého bola jeho žena jedinou osobou, ktorú miloval. Stanke bravúrne zvládne všetky polohy postavy a sledovať jeho výkon je skutočným divadelným zážitkom.

Dostojevskij svoju majstrovskú prózu napísal koncom sedemdesiatych rokov 19. storočia na základe novinovej správy o samovražde zúfalej mladej ženy, ktorá skočila z okna zvierajúc v ruke ikonu. Inšpirovala ho „pokorná mierna samovražda“ a tvorivo dofabuloval jej motívy a pozadie.

Slovenské národné divadlo hru Krotká uvádza po prvý raz. Režisérskej taktovky sa ujal Eduard Kudláč, ktorý má s Dostojevského dielom bohaté a úspešné skúsenosti. Dramaturgičkou inscenácie je Darina Abrahámová. V hre okrem Richarda Stankeho účinkujú aj Dominika Kavaschová a Jana Oľhová.

Krotká, SND
9
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM