KAW Správy Samospráva

Tip na výlet: Vyberte sa BAJKBUSOM a SPLAVBUSOM za zážitkami v okolí Bratislavy

BajkBus vás aj s vaším bicyklom odvezie z hlavného mesta až do Plaveckého Mikuláša a SplavBus zo splavu späť do Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Vyberte sa BAJKBUSOM a SPLAVBUSOM za zážitkami v okolí Bratislavy
5
Galéria

Letná sezóna na Záhorí sa doteraz spájala s vláčikom Záhoráčikom. Ten však z dôvodu opravy železničnej trate nebude môcť tento rok premávať. V ponuke sú však ďalšie možnosti prepravy pre nadšencov cykloturistiky, turistiky a rodinných výletov. Bratislava24 o tom informovala Hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Bajkbus

Na výlet sa dá ísť aj autobusom a potom presadnete na bicykel. Trasa je takmer rovnaká ako jazdil vlak Záhoráčik.

Bajkbus štartuje z bratislavskej stanice Nivy a pokračuje cez Stupavu až do Plaveckého Mikuláša. Jeho súčasťou je príves pre 30 bicyklov.

Jazdiť bude pravidelne každý víkend a dni pracovného pokoja, a to až do konca septembra.

Splavbus

Stráviť deň však môžete aj na vlnách Malého Dunaja. Splavovanie patrí k neopakovateľným zážitkom a stáva sa čoraz viac vyhľadávanou aktivitou. Zažiť vodné dobrodružstvo môže nielen partia kamarátov, ale aj rodiny s deťmi.

"Môžete spoznávať nedotknutú prírodu v okolí Malého Dunaja či sledovať vzácne živočíchy. Pri troche šťastia zahliadnete vydru a nutriu riečnu, či kačicu divú, labute ako aj bociany biele. Malý Dunaj je zároveň jedným z posledných miest v Európe, kde sa zachovali staré kolové mlyny. Najzaujímavejšie úseky nájdete od obce Zálesie až po sútok s Klátovským ramenom pri Topoľníkoch,“ spresnil riaditeľ krajskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Region Tourism František Stano.

Splav Malého Dunaja si možno naplánovať na niekoľko hodín, ale aj dní.

SplavBus je novinkou tohtoročnej sezóny. Každý víkendový deň a cez štátne sviatky „zbiera" vodákov z Jelky do Bratislavy. Ak si objednáte splav Malého Dunaja u niektorej z požičovní, pýtajte sa aj na možnosť ľahšieho návratu zo splavu domov, kde vám môžu rezervovať miesto v SplavBuse.

Splavovanie Moravy

Splavovať však môžete aj rieku Morava. Najzaujímavejší úsek je od hraničného priechodu v Moravskom Svätom Jáne až po sútok s Dunajom pri Devíne.

Scenériu celej trasy na oboch stranách dopĺňajú rybárske „posedy“ a pri kompe Záhorská Ves – Angern an der March absolvujete prechod najzápadnejším bodom Slovenska. Neskôr sa vám vynorí pohľad na majestátne bralo hradu Devín, pod ktorým sa rieka vlieva do Dunaja.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Rozhľadne na Záhorí
6
Galéria
Zdroj: TASR/Vladimír Miček
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM