KAW Kultúra

FOTO: Nádhera na železničnej trati. Do Bratislavy príde nablýskaná Slovenská STRELA

Nenechajte si ujsť legendárne preteky 500 km slovenských a spolu s nimi aj skvost medzi vlakmi.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nádhera na železničnej trati. Do Bratislavy príde nablýskaná Slovenská STRELA
7
Galéria

Znovuzrodený vlak s parádnym dizajnom aj vybavením interiéru – Slovenská strela – zavíta do Bratislavy už onedlho. Príchod tohto skvostu bude súčasťou podujatia a pretekov 500 km slovenských, ktoré sa uskutočnia od 29. júna do 2. júla 2022. Legendárna Slovenská strela sa vráti na koľajnice po vyše sedemdesiatich rokoch.

Slovenská strela

Motorové vozne rady M 290.0 vyrobili v kopřivnických Závodoch Tatra, a.s. v roku 1936 pre vtedajšiu Československú štátnu železnicu. Zo závodu vyšli iba dva kusy.

Na vozňoch bol unikátny nielen design karoséria a interiér, ale predovšetkým elektromechanický prenos výkonu od Jozefa Sousedíka.

Vďaka jeho patentovanému systému sa vozidlo rozbieha na elektrický pohon a pri dosiahnutí rýchlosti 82 km/H sa automaticky prepne na čisto mechanický. Ten je pri vyšších rýchlostiach účinnejší. Oba motorové vozne jazdili v bežnej premávke rýchlosťou až 130 km/h, pri jazdných skúškach dosiahli rýchlosť 148 km/h,“ informuje stránka 500km.sk.

Do pravidelnej prevádzky boli vozne spoločnosťou ČSD zaradené 13.júla 1936. Pridelili ich do depa a domovskej stanice Bratislava – hlavná stanica a jazdili na motorovom rýchliku „Slovenská strela“ na trase Bratislava – Brno – Praha.

Vlak dosahoval priemernú rýchlosť 92 km/h (v tej dobe parné vlaky jazdili v priemere 68 km/h), pričom na spoj si cestujúci prvý raz v histórií ČSD museli kúpiť miestenku. Jazda trvala 4 hodiny a 20 minút, vrátane trojminútovej prestávky v Brne.

Do hlavného mesta príde Slovenská strela 30. 6. o 17:30 hod. Uvidíte ju aj v Múzeu dopravy.

500 km slovenských

Rýchlostné preteky s týmto názvom sa jazdili v rokoch 1937 a 1938 na okruhu Bratislava – Malacky – Baba – Pezinok – Bratislava. Spomienky na túto udalosť sa zúčastní viac ako 60 automobilov od roku výroby 1922.

Uvidíte značky ako ŠKODA, TATRA, BUGATTI, BMW, BENTLEY či dokonca ROLLS-ROYCE. Slávnostné otvorenie pretekov bude v hoteli Lomnica. Nasledujúci deň preteky odštartujú z Tatranskej Lomnice, o deň neskôr z Bratislavy.

Závody do vrchu na Pezinskej babe sa uskutočnia v piatok 1. júla. Súčasťou podujatia budú aj preteky šliapacích autíčok (100 metrov Bratislavských) na Hviezdoslavom námestí.

Celý program nájdete TU.

Slovenská strela
7
Galéria

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM