Rôzne

Tip na výlet: Očarujúci dom, ktorý porušuje všetky pravidlá

Ak sa vyberiete na výlet do blízkej Viedne, určite sa zastavte pri dome architekta Hundertwassera. Jeho stavba hýri farbami a nespútanou fantáziou.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Očarujúci dom, ktorý porušuje všetky pravidlá
13
Galéria

Friedensreich Hundertwasser, vlastným menom Friedrich Stowasser, bol viedenským maliarom, ktorý neznášal rutinu a šablónovitosť. Dôkazom nespútanosti jeho fantázie je dom, ktorý nájdete na rohu ulíc Kegelgasse a Löwengasse v hlavnom meste Rakúska.

Odporca racionálnej architektúry

Turistický magnet, ktorým Hundertwasserov dom nesporne je, uvidíte už z diaľky. Na prvý pohľad zaujme nerovnosťou línií a fasádou plnou farieb. Dom je mozaikou fantázie a netradičných možností architektúry. Hneď, ako vstúpite do uličky, v ktorej sa dom nachádza, zaujme vás zvlnený vypuklý chodník. A keď zdvihnete hlavu, zostanete v nemom úžase z farebných línií, architektonických „hračiek“ a najmä z nespútanosti, ktorú rakúsky rodák do stavby vložil.

Budova nie je veľmi stará. Postavili ju podľa návrhu umelca v rokoch 1983 až 1986. V minulosti turisti zvedavo vchádzali aj do vnútra domu, aby obdivovali krivé podlahy a stropy v jednotlivých apartmánoch. Žiaden z 52 bytov v tejto stavbe totiž nie je rovnaký. Majú rozličné okná, veľkosť aj vnútorné línie.

Hundertwasser nezabudol ani na zeleň a stromy. V okolí stavby by ste narátali celkovo 250 stromov a kríkov, niektoré dokonca vyrastajú z balkónov či zo strechy.

Stavba mala byť pôvodne sociálnou ubytovňou. Dom sa však okamžite po postavení stal magnetom pre turistov a atrakciou Viedne. Na mieru robený nábytok, ktorý si majitelia bytov museli zaobstarať, tiež nebol lacnou záležitosťou pre sociálne slabších ľudí. A tak v dome plnom nerovných podláh bývajú dnes zväčša známi a bohatí Viedenčania.

Hundertwasserhaus
13
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM