Rôzne

Najlepším mestom pre život je Viedeň. Bratislava si oproti vlaňajšku polepšila

Rebríčku najlepších miest pre život "kraľuje" už deväť rokov v rade rakúska metropola. Viete, ako sa umiestnilo naše hlavné mesto?

Ilustračný obrázok k článku Najlepším mestom pre život je Viedeň. Bratislava si oproti vlaňajšku polepšila
Zdroj: pixabay.com

Vzdialenosť medzi Bratislavou a Viedňou je len 60 kilometrov. O to väčším paradoxom je preto fakt, že tieto dve metropoly aktuálne delí až 79 priečok v hodnotení najlepších miest pre život. Vyplýva to z najnovšieho rebríčka, ktorý zostavuje konzultačná spoločnosť Mercer.

Tá hodnotila 231 miest z celého sveta na základe analýzy viacerých faktorov – politickej stability, úrovne zdravotnej starostlivosti, kriminality, možnosti rekreácie alebo kvality dopravy v meste.

Kde sa najlepšie žije

Titul mesta, kde sa najlepšie žije, získala už deviatykrát v rade Viedeň. Za ňou nasledujú mestá Zürich, Auckland, Mníchov a prvú päťku uzatvára Vancouver. Bratislava si oproti minulému roku polepšila o tri miesta a skončila na 80. priečke. Na opačnom konci rebríčka sa nachádzajú jemenské mesto Saná, metropola Stredoafrickej republiky Bangui a iracký Bagdad.

Spoločnosť Mercer zostavuje rebríček kvality života v mestách už okrúhlych 20 rokov a pri tejto príležitosti vyhodnotili aj poradie miest, ktoré si za toto obdobie najviac polepšili. V rámci Európy patrí prvenstvo v tejto kategórii bosnianskemu Sarajevu (+ 21,5 %), na druhom mieste sa umiestnila Bratislava (+ 19,1 %).

5 najlepších miest pre život podľa regiónov:

Zdroj: Mercer
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM