Rôzne Správy

Tip na výlet: Katarínka je mystickým miestom s krásnym výhľadom

Ak toto nádherné miesto navštívite, očaria vás zachované kostolné ruiny s vežou a zvyšky jedného krídla kláštornej budovy.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Katarínka je mystickým miestom s krásnym výhľadom
6
Galéria
Zdroj: TASR

Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej sa nachádza v Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. Z Bratislavy sa tam dostanete autom za necelú hodinu. Miesto priam dýcha mystikou a zvláštnym čarom.

Mýty a legendy

Prvá dochovaná zmienka o kláštore sv. Kataríny je z roku 1618. Kláštor bol pôsobiskom františkánského rádu. Jeho história ponúka viacero zaujímavých príbehov. V 17. storočí sa údajne v tejto lokalite zjavila pastierovi sv. Katarína. Na mieste potom pastier postavil malú kaplnku.

Sv. Katarína sa mala zjaviť v tomto storočí aj istému Janovi Mancovi z Dechtíc, ktorý akurát pracoval na poli. Spomínaná svätica vraj zasiahla do života aj bohatému grófovi Jánovi Apponyimu. Ten po mystickom stretnutí začal viesť pustovný život v jaskyni. Po násilnom odvlečení vlastnou rodinou zomrel.

Magnet pútnikov

Rozsiahly barokový kláštorný komplex postupne rozširovali a patril k najvýznamnejším pútnickým miestam Ostrihomskej arcidiecézy. Katarínka bola miestom noviciátu františkánov a cieľom mnohých pútí pospolitého ľudu z ďalekého okolia. V sedemnástom storočí bola niekoľkokrát poškodená počas stavovských povstaní či tureckých vpádov, no vždy bola opravená a naďalej vítala pútnikov.

Úder dostala až neskôr, keď kláštor v júli 1786 spolu so stovkami ďalších dekrétom cisára Jozefa II. zrušili. Rehoľníci miesto opustili a zničený kláštor začal pustnúť.

Ak toto nádherné miesto navštívite, zbadáte zachované kostolné ruiny s vežou a zvyšky jedného krídla kláštornej budovy. Kláštor leží mimo hlavných ciest i významných turistických chodníkov. Kto však vstúpi do jeho priestoru, zostane očarený jeho mystikou a magickou atmosférou.

Vežu obnovili dobrovoľníci

Obnovená veža bývalého kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach pri Trnave získala cenu Fénix – Pamiatka roka 2017 aj cenu Najkrajšia obnovená pamiatka roka.

Vežu obnovovali v rokoch 2010 až 2017. Náročnú prácu zvládli stovky dobrovoľníkov z celého Slovenska bez nároku na finančnú odmenu a čisto tradičnými technikami, ktoré používali naši predkovia pri jej stavbe v rokoch 1700 – 1714. Veža je od roku 2017 sprístupnená počas letnej sezóny pre verejnosť v sprievode vyškolených sprievodcov a umožňuje výhľad z výšky 30 metrov na okolité lesy a vrchy Malých Karpát, Podunajskú nížinu, Trnavu, či netradičný pohľad na ruiny kostola a kláštora.

Veža je sprístupnenú počas víkendov, tento rok od 28. apríla 2019 (nedele) až do posledného októbrového víkendu – 25.10. – 27.10. 2019. Počas mesiacov júl a august každodenne. Viac sa dozviete TU.

Zdroj: Katarinka.sk

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku a Instagrame.

Kláštor Katarínka, Dechtice
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM