Rôzne

Tip na výlet: Najväčšie termálne jazero v Európe máme len na skok od hraníc

Vychutnajte si relax v náručí prírody, liečivú silu termálnych prameňov a zaplávajte si medzi leknami najväčšieho termálneho jazera v Európe.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Najväčšie termálne jazero v Európe máme len na skok od hraníc
6
Galéria
Zdroj: pixabay

Premýšľate, čo s voľným víkendom? Zájdite si po inšpiráciu k našim maďarským susedom. Len na skok od hraníc sa môžete vykúpať v najväčšom termálnom jazere v Európe!

V náručí prírody

Jazero Hévíz je s rozlohou 4,4 hektára a hĺbkou 38 metrov najväčším termálnym jazerom v Európe, zároveň druhým najväčším biologicky činným a prírodným liečivým jazerom na svete.

V zimných mesiacoch je teplota vody na úrovni úžasných 26 – 28 stupňov Celzia, v lete dosahuje teplota až 35 stupňov. Teplota jazera je ovplyvnená kombináciou studených a teplých prameňov vyvierajúcich z hĺbky zeme.

Liečivý zázrak

Jazero Hévíz je geologická rarita. Kým všetky termálne jazerá s teplou vodou vo svete ležia vo vulkanickej výstelke, koryto jazera Hévíz má rašelinové dno. Liečivá sila vody sa vďaka vysokej koncentrácii minerálnych látok využíva okrem liečenia chorôb pohybového ústrojenstva aj na liečenie radu ďalších chorôb.

Podporuje produkciu hormónov pôsobiacich na nadobličky, tým vlastné látky tela znižujú zápaly a bolesti. Voda pôsobí blahodarne aj na hladinu estrogénov, čím je účinná pri liečbe ženských chorôb. Vápnikovo-horčíková liečivá voda je bohatá na anióny bikarbonátu. Voda pôsobí blahodarne aj na hladinu estrogénov, čím je účinná pri liečbe ženských chorôb.

Okolo jazera sa na 50 hektároch rozprestiera pokojný les, ktorý ho chráni pred vetrom. V strede jazera zase stojí starý liečebný dom z 18. storočia obklopený leknami.

Nasadať!

Jazero v Hévíz sa nachádza v prírodnej oblasti, neďaleko maďarského mesta Hévíz. Cesta z Bratislavy vám za blahodárnym kúpeľom potrvá len niečo vyše dvoch hodín, okolo 200 km.

A čo je najlepšie, kúpele Hévíz môžete navštíviť počas celého roka.

zdroj: wellnesstips.sk

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM