Eva Sládková Kultúra

Táto výstava nie je pre mladých? Poklad Inkov na hrade si s dieťaťom v kočíku nepozriete

Výnimočnú výstavu Poklad Inkov na Bratislavskom hrade sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. Dokonca na ňu nepustili ani rodinu s kočíkom.

Ilustračný obrázok k článku Táto výstava nie je pre mladých? Poklad Inkov na hrade si s dieťaťom v kočíku nepozriete
6
Galéria
Zdroj: SNM

„Radi by ste išli s deťmi na výstavu Poklad Inkov na Bratislavský hrad? Len si preboha neberte malé dieťa v kočíku, lebo vás nemilosrdne vyhodia,“ napísal čitateľ Juraj. Rozhorčilo ho, že si expozíciu nemohol pozrieť s celou rodinou. Vybral sa na ňu s manželkou, dvoma trocha väčšími deťmi a bábätkom.

Na rukách

„Môžete malé spiace dieťatko zobudiť a nosiť hodinu v rukách, lebo to je "nariadenie majiteľky výstavy“. Majiteľka výstavy asi nemá deti. Inak by nemohla vydať takýto nezmyselný príkaz," rozhorčil sa Juraj s tým, že nosiť 10 kíl v ruke výrazne znemožní vychutnať si výstavu.

Návštevný poriadok

Výstava prezentuje viac ako dvetisíc rokov staré korunovačné klenoty z Peru. Ide o vyše sto originálnych zlatých exponátov, ktoré pochádzajú z obdobia dávnych civilizácií Južnej Ameriky.

„V návštevnom poriadku, ktorý je na webe, ale aj pri vstupe na expozíciu, je napísané, že sa na ňu nedá ísť s kočíkom. Navyše, pán bol na to pri kúpe vstupenky upozornený,“ vraví Zuzana Benediková za produkciu výstavy.

Kompromis

Zákaz kočíkov nie je slovenský výmysel. Trvajú na ňom vlastníci výstavy – teda Múzeum zlata v Lime v Peru. Dôvodom je bezpečnosť. Exponáty sú naozaj mimoriadne vzácne a sú vo vitrínach. Napriek tomu sa produkcia snaží vyjsť v ústrety všetkým návštevníkom.

„Snažíme sa nájsť kompromis. Riešime to s vlastníkmi výstavy aj s riaditeľom Historického múzea. Verím, že nájdeme riešenie, aby si výstavu naozaj mohol pozrieť každý, kto má záujem,“ uzavrela Zuzana Benediková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM