Rôzne

FOTO: V Stupave vyrástlo obrovské dopravné ihrisko pre deti

Súčasťou ihriska je aj cestná svetelná signalizácia, železničná svetelná signalizácia, 74 dopravných značiek, všetky typy križovatiek či kruhový objazd.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Stupave vyrástlo obrovské dopravné ihrisko pre deti
6
Galéria
Zdroj: DDI Stupava

Deti sú najmenšími a najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky. Je preto dôležité vštepovať im už v školskom veku poznatky, zručnosti a návyky správneho správania sa v premávke.

Dopravné ihrisko

V areáli Základnej školy kpt. J. Nálepku v Stupave vyrástlo na ploche cca 4 200 metrov štvorcových prvé verejné detské dopravné ihrisko na Slovensku.

Súčasťou ihriska je všetko to, s čím sa reálne v premávke stretávame – cestná svetelná signalizácia, železničná svetelná signalizácia, desiatky dopravných značiek, všetky typy križovatiek aj kruhový objazd. Vybavenie ihriska zahŕňa aj dopravné značenie zvislým, vodorovným i svetelným značením, ako i základné obmedzenia, vyskytujúce sa v cestnej premávke.

„Funkčné verejné detské dopravné ihrisko musí podľa normatív Štátneho pedagogického ústavu spĺňať mnohé pravidlá, ako napr. mať výcvikové priestory na ploche najmenej 2 000 metrov štvorcových, ktoré mnoho existujúcich ihrísk nevie splniť, a preto nemôžu byť oficiálne uznané za detské dopravné ihriská. Taktiež musia imitovať reálne situácie v cestnej premávke (všetky typy križovatiek, kruhový objazd, železničné priecestie, prechody pre chodcov a pod.),“ informuje Nadácia Volkswagen Slovakia, ktorá v spolupráci s mestom Stupava projekt zrealizovala na vlastné náklady.

Pre všetky deti

Dopravné ihrisko slúži aj na organizovanie detských dopravných súťaží a iných podujatí s dopravno-bezpečnostnou tematikou, odborno-metodických podujatí pre pedagogických zamestnancov, ako aj ďalším podobným účelom.

Prevádzková doba ihriska je v dňoch školského vyučovania v sezóne september a október a apríl až jún. Od 9:00 do 13:00 hod. je ihrisko vyhradené pre materské a základné školy. Ostatné školské zariadenia môžu využívať priestory ihriska v čase od 14:00 do 17:00 hod. Pre verejnosť je otvorené v sobotu a nedeľu v čase od 14:00 do 18:00 hod.

Detské dopravné ihrisko vzniklo v záujme skvalitnenia dopravnej výučby detí, vnímajúc potrebu prepojenia teórie a praxe za účelom zvýšenia dopravnej bezpečnosti detí na cestách.

Podrobné informácie o dopravnom ihrisku nájdete TU.

Prvé verejné detské dopravné ihrisko na Slovensku
6
Galéria
Zdroj: DDI Stupava
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM