Aktualizované Krimi

Mali policajti na Obchodnej ulici strieľať? Zákrok mužov zákona preveruje inšpekcia, útočníka obvinili

Zbraň by mala polícia použiť len za situácie, ak nie sú ohrozené životy prítomných ľudí.

Zdroj: Dnes24.sk

Počas incidentu na Obchodnej ulici v Bratislave, ktorý sa odohral v piatok (31. 5.), zasahujúci príslušníci polície voči útočníkovi oprávnene použili zbraň. Zbraň však na strane druhej možno použiť len za situácie, ak nie sú ohrozené životy tam prítomných ľudí. Vyslovil v utorok svoj názor pred médiami bývalý dlhoročný vyšetrovateľ a v súčasnosti obhajca v trestných veciach Peter Vačok.

Zásah na frekventovanej ulici

„Vo všeobecnosti musím povedať, že vždy takáto skúsenosť alebo takýto zásah treba posúdiť vo väzbe na paragraf 61 Zákona 171/2003 o Policajnom zbore. Tento paragraf, respektíve toto ustanovenie dáva možnosť použiť zbraň príslušníkom Policajného zboru. V základnej rovine si myslím, že to bolo splnené, pretože páchateľ nereagoval na výzvu a plus bol ozbrojený,“ povedal Vačok.

„Ale je tu aj odsek 4 tohto zákonného ustanovenia, ktorý jasne hovorí, že zbraň možno použiť len za situácie, ak nie sú ohrozené životy tam prítomných ľudí. A Obchodná ulica, to je veľmi frekventovaná ulica. Treba mať na zreteli to, že v smere streľby, teda letu projektilu, sa môže vyskytnúť osoba, osoby a projektil môže tieto osoby zasiahnuť a aj zasiahol. Treba tiež mať na pamäti, že aj odrazený projektil, čiže z betónu, asfaltu a tak ďalej, môže spôsobiť smrť, takže si myslím, že v prvom rade mali byť chránené životy osôb, ktoré sa tam nachádzali,“ vyslovil na svoj názor bývalý vyšetrovateľ.

Polícia prišla za pár minút

„Celý zákrok preveruje inšpekcia Ministerstva vnútra SR. Musím povedať, že sme na Obchodnej ulici už dlhodobo držali zdvojené hliadky, hlavne v období víkendov,“ povedala novinárom v utorok po rokovaní vlády ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). Doplnila, že podľa jej informácií bola prvá hliadka na mieste do siedmich minút.

Incident, ktorý vyústil do streľby na Obchodnej ulici v Bratislave, sa začal pred Ministerstvom financií SR na Štefanovičovej ulici. Útočník sa chcel násilím dostať do budovy ministerstva, kde pobodal príslušníka finančnej správy.

Polícia ho následne dostihla na Obchodnej ulici, na výzvy policajtov nereagoval. Na jeho zastavenie použili služobnú zbraň. Polícia tvrdí, že postupovala tak, aby bola zabezpečená ochrana života a zdravia osoby, voči ktorej zasiahla. Pri zásahu poranili nezúčastnenú osobu, 15-ročné dievča.

Útočník čelí obvineniu

Muža, ktorý v piatok (31. 5.) spôsobil incident pred budovou Ministerstva financií (MF) SR pri ktorom zranil jednu osobu, obvinil policajný vyšetrovateľ z prečinu výtržníctva v súbehu so zločinom útoku na verejného činiteľa. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

„Podľa výsledkov doterajšieho vyšetrovania mal obvinený, 34-ročný Martin H. z Bratislavy, krátko po 15.00 h na Štefanovičovej ulici v Bratislave hodiť neznámy predmet do vstupných dverí budovy ministerstva a následne fyzicky napadnúť príslušníka MF SR. Tohto mal nožom bodnúť do ramena a do oblasti brucha,“ pripomenula polícia.

Preveria postup policajta

Polícia takisto priznala, že obvinený muž sa pred časom prostredníctvom listu vyhrážal pracovníčke Daňového úradu fyzickým násilím. Policajt, ktorý mal preveriť podané oznámenie o vyhrážkach, prípad automaticky vyhodnotil ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu. K predvolaniu na výsluch pristúpil až po námietkach prokuratúry.

Prezident Policajného zboru (PZ) Milan Lučanský avizoval, že aj v tomto prípade postup príslušného policajta i jeho nadriadeného preverí policajná inšpekcia.

Streľba na Obchodnej ulici
21
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM