Dominika Pacigová Rôzne

Ste milovníkom výhodných nákupov? Na blšom trhu nájdete tovar od výmyslu sveta

Zberatelia, milovníci starožitností, ľudových predmetov, ale aj ľudia, ktorí radi recyklujú, hľadajú kuriozity či zaujímavé prvky do interiéru si prídu na svoje.

Ilustračný obrázok k článku Ste milovníkom výhodných nákupov? Na blšom trhu nájdete tovar od výmyslu sveta
16
Galéria
Zdroj: Prešporský bazár

Organizátorom už tradičného Blšieho trhu v Starej tržnici je Prešporský bazár spolu s Alianciou Stará tržnica. Podujatie sa koná v rámci sobotňajších potravinových trhov Trh-Piac-Markt, súčasťou každého „blšáku“ je divadielko pre deti. Príjemným prepojením je možnosť naobedovať sa v komunitnej kuchyni alebo nakúpiť si potraviny v Starej tržnici.

Predávajú použité veci

Prvý bazár zorganizovali v roku 2014 na hrade Devín. Ich cieľom bolo pripraviť unikátne podujatie v netypickom prostredí. „Chceli sme vytiahnuť ľudí z nákupných centier do prírody, ale aj upriamiť pozornosť na históriu a tradíciu, pričom sme sa zamerali aj na rodiny s deťmi. Súčasťou bazárov boli aj detské divadielka, maľovanie na tvár, raz za čas sme zorganizovali workshop či prednášku. Postupne sme rozšírili svoje pôsobenie do rôznych častí Bratislavy, ale aj okolia,“ prezradila organizátorka Prešporského bazára Kristína Miková.

Predajcovia predávajú všetko, čo už bolo použité. „Ide napríklad o rozpredaj vlastných zbierok, vecí po babičke, pre niekoho „nepotrebné“, pre iného vzácne veci z domácnosti, ale aj oblečenie po deťoch,“ skonštatovala s tým, že na „blšáky“ často zavítajú zahraniční turisti či ľudia, ktorí chcú prekvapiť svojich blízkych špeciálnym darčekom, ktorý nie je dostupný v obchodoch.

Špecifické tovary aj vzťahy

Na „blšáku“ nájdu návštevníci aj špecifické tovary, ako napríklad historickú bižutériu, kabelky, klobúky, rukavičky, kroje, historické hračky, staré pohľadnice, módne časopisy, mince, porcelán či LP platne. Špecifikom sú aj vzťahy medzi predajcami a návštevníkmi. „Mnohí chodia pravidelne a s predajcami sa už poznajú. Ak majú návštevníci špeciálnu požiadavku, predajcovia mnohokrát vykutrú presne to, čo hľadali. Máme tu aj niektorých predajcov, ktorí dokonca vedia opraviť rôzne retro kúsky, ku ktorým majú ľudia vzťah a ak sa pokazia, nevedia kam s nimi,“ povedala a doplnila, že tovar na trhoch sa mení v závislosti od ročného obdobia.

Predávať môže ktokoľvek. „Našimi predajcami sú bežní ľudia, ktorí predávajú veci po starých rodičoch, ale aj študenti, ktorí potrebujú uvoľniť šatník. Každá vec má svoj príbeh a na podujatí sa odovzdáva niekomu ďalšiemu,“ uzavrela Kristína Miková.

Najbližší Blší trh sa bude konať v sobotu (9. februára) / od 9:00 hod. / Stará tržnica / vstup voľný

Blšie trhy
16
Galéria
Zdroj: Prešporský bazár
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM