Správy Samospráva

Staňte sa adoptívnymi rodičmi! Pomôžete prírode

Petržalka prichádza s programom, ktorý už funguje celomestsky.

Ilustračný obrázok k článku Staňte sa adoptívnymi rodičmi! Pomôžete prírode
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Samospráva Petržalky prichádza s programom adopcie zelene. Program má pomôcť pri zapájaní obyvateľov v oblasti zelene, avšak jeho súčasťou sú aj pravidlá, ktorými chce samospráva predísť iniciatívnej výsadbe bez konzultácií s odbornými zložkami miestneho úradu. Program už schválili miestni poslanci.

Zelená budúcnosť

„Program Adopcia zelene je pôvodný projekt hlavného mesta, ktorý by sa mohol realizovať aj v mestskej časti. Môže výrazne pomôcť pri participácii na pozemkoch vo vlastníctve mestskej časti alebo v jej správe, kde majú obyvatelia jasnú predstavu o jej zelenej budúcnosti,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

Žiadosť o adopciu môžu podávať fyzické i právnické osoby, občianske iniciatívy či miestne organizácie, neziskové organizácie či občianske združenia alebo vzdelávacie inštitúcie. V rámci podmienok musia byť plochy zelene vo vlastníctve alebo správe mestskej časti, musia byť verejne prístupné a žiadateľ sa musí o zeleň starať minimálne tri roky, a to bez nároku na finančnú odmenu.

Programom chce samospráva zabrániť samovoľnému vysádzaniu do verenej zelene, vysádzaniu alergénnych a inváznych druhov, narúšaniu ochranných pásiem podzemných inžinierskych sietí či vysádzaniu drevín v tesnej blízkosti obytných domov a narúšaniu hygienických noriem v zatienení bytov a podobne.

Postup pri podávaní žiadosti je súčasťou schváleného materiálu, ktorý je zverejnený na webovej stránke mestskej časti.

Správy z Petržalky

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM