KAW Kultúra

Tešte sa na skvelé koncerty a festivaly! V Petržalke sa črtá atraktívne miesto pre kultúru

V dnes zanedbanej budove sa plánuje priestor s najmodernejšou technológiou, ktorý by mohol mať kapacitu 500 až 1000 návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Tešte sa na skvelé koncerty a festivaly! V Petržalke sa črtá atraktívne miesto pre kultúru
9
Galéria

Dom kultúry lúky, ktorý už bol čiastočne rekonštruovaný v roku 2018, sa zmení na kreatívne centrum. Priestor v ňom nájdu aktivity z rôznych oblastí kultúrneho a kreatívneho priemyslu, od kultúrneho dedičstva, cez architektúru, dizajn, až po výtvarné a audiovizuálne umenie, divadlo, folklór, film, tanec, hudbu a šport. Bratislava24 o tom informoval vedúci úseku marketingu a propagácie Kultúrnych zariadení Petržalky (KZP) Lukáš Piaček.

Kultúra, relax aj občerstvenie

„V roku 2018 bola úspešne ukončená malá rekonštrukcia vstupnej haly a vrchného podlažia prednej časti budovy DK Lúky. Bola to po 28 rokoch prvá väčšia investícia do údržby a obnovy stavby, ktorá trpí už veľmi očividne 30 ročným investičným dlhom. Na záchranu ďalšej existencie si vyžaduje kompletnú a komplexnú rekonštrukciu aj celý zvyšok stavieb domu kultúry,“ píše sa v projekte na obnovu kultúrneho centra.

Súčasťou kreatívneho centra bude veľká sála s hľadiskom pre 220 divákov a vynikajúcou akustikou. Malá sála bude mať pódium, bufet a bude slúžiť komorným spoločenským podujatiam. Plánované je Art Café, Klubovňa a sociálny podnik Krit. Nebude chýbať ani univerzálne multifunkčné športovo – umelecké štúdio, vytvorené prestavbou a novým technologickým vybavením dnešnej telocvične.

Festivalový Braník

Nový život čaká na v súčasnosti nevyužívanú budovu reštaurácie Malý Braník, ktorá je prepojená s DK Lúky. Po jej prestavbe by v Braníku malo vzniknúť miesto na veľké mediálne projekty, festivaly a medzinárodné prehliadky umenia. Priestor s najmodernejšou technológiou by mohol mať kapacitu minimálne 500 až 1000 návštevníkov, s reprezentatívnymi konferenčnými miestnosťami, s novou dôstojnou obradnou sieňou a s exkluzívnou reštauráciou na úrovni terás.

Krajší priestor naokolo

Okolie súčasného domu kultúry by sa malo zároveň zmeniť na príjemné miesto pre život. Už by nemalo byť hanbou Petržalky, ako bolo doteraz. „Pred domom kultúry sa nachádzajú verejné priestory, ktoré sú vo vlastníctve spoločnosti METRO a. s. a ktoré môžu po prestavbe slúžiť kultúrnemu a spoločenskému vyžitiu obyvateľov mestskej časti a hlavne okolitých bytových domov, no po dokončení električkovej trate, môžu pritiahnuť a poskytnúť oddych aj obyvateľom iných častí mestskej časti i celého mesta,“ píše sa v projekte.

Ešte si počkáme

Ako sa Bratislava24 dozvedela od Lukáša Piačka, v súčasnosti prebiehajú prvé projektové štúdie, ktoré by mali byť hotové do konca roka 2021. Následne prebehne ich vyhodnotenie, v optimálnom prípade sa vyberie víťazná a revitalizácia by mohla začať v roku 2023 až 2024.

„Tá by podľa hrubého odhadu mohla byť ukončená v roku 2025 – 2026. Samozrejme, že sme len na začiatku a do celého vývoja revitalizácie vstúpi veľké množstvo faktorov, ktoré sa teraz len ťažko dajú odhadnúť. Preto je možné, že vyššie spomínané termíny sa môžu líšiť. Čo sa týka financií, radi by sme do projektu získali zdroje z mestskej časti Bratislava – Petržalka, z hlavného mesta Bratislavy, VÚC a z Eurofondov,“ dodal Piaček.

Mohlo by vás zaujímať

Dom kultúry Lúky v Petržalke
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM