Správy

Stanovy BVS sa musia zmeniť, no musí ich zmeniť hlavné mesto

Myslí si to poslanec bratislavského mestského zastupiteľstva (MsZ) Ján Hrčka (Bratislavský klub).

Ilustračný obrázok k článku Stanovy BVS sa musia zmeniť, no musí ich zmeniť hlavné mesto
Zdroj: TASR

Aby sa predišlo pokusom dostať do Bratislavskej vodárenskej spoločnosti súkromný kapitál, je potrebné, aby hlavné mesto ako majoritný akcionár BVS zmenil stanovy spoločnosti. V relácii Tablet.TV Mesiac v Bratislave to uviedol poslanec bratislavského mestského zastupiteľstva (MsZ) Ján Hrčka (Bratislavský klub).

Hrčka je presvedčený, že hlavné mesto musí iniciovať zmenu stanov BVS tak, aby podstatné zmeny ako napríklad predaj akcií bolo možné odsúhlasiť na valnom zhromaždení len dvojtretinovou väčšinou všetkých vlastníkov, nie prítomných vlastníkov, tak ako je tomu v súčasnosti.

Tým by sa podľa neho zabránilo špekuláciám, „čo sa stane, ak sa na valné zhromaždenie nedostaví zástupca mesta ako majoritného akcionára“.

„Zároveň musia stanovy obsahovať podmienku, že zástupca mesta môže hlasovať iba o veciach, ktoré boli predložené a odsúhlasené mestským zastupiteľstvom,“ dodal Hrčka.

V rukách súkromníkov

Kým mesto takúto zmenu stanov neurobí, budú sa podľa poslanca objavovať pokusy o prevod akcií do rúk súkromných investorov. Hrčka v tejto súvislosti upozornil, že jednou z podmienok pri zriaďovaní BVS bolo, že akcionárom spoločnosti môžu byť iba mestá a obce.

Branislav Kaliský (Otvorený klub) upozornil, že pri návrhu mesta Skalica o zmenu stanov BVS ide aj o posilnenie kompetencií predstavenstva spoločnosti na úkor dozornej rady. Podľa návrhu by o prevode akcií mohlo rozhodovať predstavenstvo.

„Vzhľadom na to, ako prebiehali výberové konania manažmentov do mestských firiem, nemáme v predstavenstvo veľkú dôveru a urobíme všetko pre to, aby takúto kompetenciu nedostalo,“ povedal Kaliský. „Pýtali sme sa aj primátora, ten nás uistil, že aj on je proti tomu, aby o tom rozhodovalo predstavenstvo,“ uviedol poslanec z Otvoreného klubu.

Zmena stanov

Pripomenul tiež, že Otvorený klub inicioval na 29. júna zvolanie mimoriadneho rokovania MsZ, ak do 15. júna mesto Skalica nestiahne svoj návrh na zmenu stanov.

O zmene stanov má rokovať valné zhromaždenie BVS 30. júna, teda v ten istý deň, ako sa koná júnové rokovanie bratislavského MsZ. Mesto Skalica navrhuje zmeniť stanovy spoločnosti tak, aby bolo možné akcie previesť aj na iné fyzické či právnické osoby, ktoré nie sú obcou alebo mestom a zároveň, aby súhlas s prevodom akcií dávalo predstavenstvo.

Skalica má v BVS približne osempercentný podiel, už v roku 2015 sa rozhodla predať svoje akcie spoločnosti Grafobal. O zmenu stanov BVS sa Skalica uchádzala už pred pár mesiacmi. Vtedy návrh stiahla.

Problémy Bratislavy

V relácii Mesiac v Bratislave sa poslanci venovali aj otázke budúcnosti spoločnosti Metro Bratislava, ktorá bola založená v roku 1997, aby sa venovala príprave nosného dopravného systému v Bratislave. Súčasnú činnosť a efektivitu spoločnosti kritizovali bratislavskí poslanci na májovom zasadnutí zastupiteľstva.

Terčom kritiky boli medializované informácie súvisiace so stále neukončenou kolaudáciou všetkých objektov Mosta Apollo a tiež hospodársky výsledok spoločnosti za rok 2015, ktorý skončil stratou vo výške 174-tisíc eur.

Čítajte tu: Stavba Mosta Apollo nebola doteraz skolaudovaná. Nezaplatená DPH možno pôjde z mestskej kasy

„Metro je v súčasnosti neefektívnou firmou, približne 20 ľudí zabezpečuje služby, ktoré zvládnu jeden – dvaja ľudia v komerčných spoločnostiach,“ poukázal na problém Branislav Kaliský. Ak má spoločnosť existovať aj v budúcnosti, musí podľa neho prejsť výraznou zmenou.

„Musí byť schopná poskytovať nielen inžiniering, ale aj projekčnú činnosť, manažovanie projektov, kontrolnú a dozornú činnosť stavieb. Inak Metro význam nemá a sú to vyhodené peniaze,“ skonštatoval. Riaditeľ Metra Vladimír Michálek má preto pripraviť koncepciu nového fungovania spoločnosti.

„Jedným z nápadov, o ktorých sa hovorilo na zasadaní komisie, bola aj možná fúzia Metra s mestskou príspevkovou organizáciou Generálny investor Bratislavy (GIB),“ informoval Kaliský.

Hrčka vyslovil obavu, či Metro ešte dokáže byť konkurencieschopné. „Ten trh aj v tejto oblasti sa vyvíja veľmi dynamicky, ak zaspíte dobu, už to ťažko dobehnete,“ poznamenal Hrčka a poukázal aj na skutočnosť, že tí najkvalitnejší odborníci a manažéri nemajú motiváciu odísť do mestskej firmy z dobre zaplatených pozícií v komerčnom sektore.

Čítajte tu: Primátor odmieta oslabenie vplyvu mesta v bratislavských vodárňach. Vstup súkromného investora sa nepáči ani poslancom

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM