Iné športy

Štadión Ondreja Nepelu je od dnes dejiskom najväčšieho športového podujatia zdravotne znevýhodnených

Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave je od dnes dejiskom najväčšieho podujatia v športe zdravotne znevýhodnených na Slovensku v tomto roku. Úvodnými dvojhrami turnaja jednotlivcov sa začne 17. ročník medzinárodného turnaja v stolnom tenise Palma Slovakia Open 2015.

Ilustračný obrázok k článku Štadión Ondreja Nepelu je od dnes dejiskom najväčšieho športového podujatia zdravotne znevýhodnených
Zdroj: TASR

Akcia je vo svojej kategórii najstaršou na svete, organizuje sa od roku 1991. Aj tento rok sa hlavnom meste SR zíde svetová špička pripravená zabojovať o body do rebríčka pre nasadenie na paralympijské hry v Rio de Janeiro 2016.

„Tento ročník bude rekordný. Do Bratislavy prišlo viac ako 500 hráčov a členov realizačných tímov zo 42 krajín sveta, aby si vylepšili svoju bilanciu v kvalifikácii o PH Rio 2016. Celkovo na podujatí participuje viac ako 700 ľudí. Myslím však, že organizačný výbor urobil maximum, aby sme toto podujatie zvládli,“ povedal na úvod utorkovej tlačovej konferencie predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš. Ten okrem úlohy hráča zastáva na turnaji aj funkciu riaditeľa podujatia.

V Bratislave budú štartovať aj slovenskí reprezentanti, celkovo sa ich v šiestich kategóriách predstaví 16. Viacerí z nich budú mať extra motiváciu, keďže výsledky zo Slovakia Open zohrajú dôležitú úlohu pri zostavovaní národného tímu pre októbrové ME v Dánsku.

Prečítajte si tiež: Vláda ide do toho! Národný futbalový štadión postaví štát, potvrdil Róbert Fico

„Ak sa v najbližších dňoch dobre vyspím, môžem o dobrý výsledok zabojovať aj ja… Vo svojej kategórii tu však budem mať svetovú jednotku i dvojku, čiže bude to náročné. Myslím, že medailové karty môže zamiešať Richard Csejtey, Peter Mihálik, Alenka Kánová či ďalší. Vlani Slovakia Open nikto z domácich nevyhral, tento rok sa to pokúsime zmeniť,“ naznačil slovenské ambície Riapoš.

Slovakia Open je už tradičným podujatím a Medzinárodná stolnotenisová federácia si ho cení ako jedno z najlepších na svete. „Turnaj v Bratislave je pre ITTF už roky dôležitým partnerom. Je to jedno z najlepšie organizovaných podujatí v našom kalendári. Aj preto sme sem vyslali elitných rozhodcov. Dlhoročná tradícia turnaja hovorí sama za seba, pre zdravotne znevýhodnených športovcov je to veľmi dôležité podujatie. Verím, že aj tento ročník bude veľkým úspechom“ uviedol člen komisie ITTF Gorazd Vecko zo Slovinska.

Riapoš naznačil aj možnosť, že Slovensko sa v budúcich rokoch pokúsi zorganizovať svetový šampionát jednotlivcov i družstiev. „Hoci je to možno organizačne ľahšie zrealizovateľné ako náš turnaj, na usporiadanie majstrovstiev sveta potrebujeme viac peňazí, viac sponzorov. Pracujeme na tom, určite si chceme podať prihlášku. Proces výberu však nie je krátky, možno sa šampionátu dočkáme po roku 2018,“ dodal šéf SPV.

Prečítajte si tiež: Na Kolibe má do troch mesiacov vyrásť nová zjazdová trať pre cyklistov

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM