Rôzne Správy

Spoznajte TAJOMNÉ miesto pod Dómom sv. Martina: KRYPTY ukrývajú hroby staré stovky rokov

Nie každý deň v roku môže verejnosť nahliadnuť do týchto tajomných priestorov. Teraz majú návštevníci výnimočnú príležitosť.

Ilustračný obrázok k článku Spoznajte TAJOMNÉ miesto pod Dómom sv. Martina: KRYPTY ukrývajú hroby staré stovky rokov
10
Galéria

Dóm svätého Martina je jednou z najvýraznejších bratislavských dominánt a po Bratislavskom hrade druhým najvyhľadávanejším turistickým objektom hlavného mesta.

Krypty v podzemí

Dóm ohromuje nielen svojou veľkosťou, ale aj unikátnym šperkom na samom vrchu veže – zlatou korunou. Takpovediac na „opačnom konci“ kostola sú zas tajomné podzemné krypty, ktoré prešli komplikovaným vývojom.

Od polovice 18. storočia pochovávanie v kryptách obmedzila legislatíva Márie Terézie najmä kvôli praktickým a hygienickým dôvodom.

V Dóme, v hĺbke takmer šesť metrov, sa nachádzajú tri krypty.

Do jednej je vstup z exteriéru na severnej stene katedrály. Je umiestnená pred hlavným oltárom a patrila rodine Pálffyovcov. Do dvoch krýpt sa vchádza z kaplnky sv. Anny. Jednou z nich je Jezuitská krypta, druhou je takzvaná Arcibiskupská krypta, ktorá je rozvetvená do štyroch chodieb. Rakvy arcibiskupov sú umiestnené pod kaplnkou sv. Jána Almužníka.

Celkovo sa v krypte nachádza viac ako 90 hrobov.

V útrobách krýpt sú pochovaní napríklad kardinál Peter Pázmány (1570 – 1637), ktorý na mnoho rokov ovplyvnil duchovný a spoločenský život na území dnešného Slovenska. Uložené je tam aj telo autora prvého slovenského románu Jozefa Ignáca Bajzu.

Do roku 2003 sa tu nachádzala prázdna rakva katolíckeho kňaza a národovca Andreja Hlinku (1864 – 1938), ktorého miesto odpočinku nepoznáme.

Nahliadnite do tajomných miestností

Do krýpt teraz môže nahliadnuť každý návštevník katedrály sv. Martina. Sprístupnené verejnosti budú do 8. novembra. Informuje o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska na svojom webe.

Krypty môžete navštíviť v čase do 18.00 h s výnimkou svätých omší.

Od 3. do 8. novembra, okrem nedele 6. novembra, bude sprístupnená aj krypta v Kostole sv. Jána z Mathy v Bratislave. Otvorená bude v čase od 7.30 do 8.00 h a od 16.30 do 17.30 h.

Zdroj: Farnosť sv. Martina v Bratislave

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM