Rôzne Správy

Bratislavské cintoríny sú plné ľudí: Vyberte sa tam MHD a ozbrojte sa trpezlivosťou +FOTO

V hlavnom meste je v okolí cintorínov naozaj husto. Tradične najväčšia „tlačenica“ je v Slávičom údolí a na Vrakunskom cintoríne.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské cintoríny sú plné ľudí: Vyberte sa tam MHD a ozbrojte sa trpezlivosťou +FOTO
16
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Katolícka cirkev si 1. novembra pripomína cirkevne prikázaný Sviatok všetkých svätých. Na stredu 2. novembra pripadá Pamiatka zosnulých, ľudovo známa ako Dušičky. Oba dni charakterizujú spomienky na tých, ktorí už nie sú medzi nami, návštevy cintorínov, zapaľovanie sviečok na hroboch blízkych a ich zdobenie kvetmi.

V Bratislave je v okolí cintorínov naozaj husto. Tradične najväčšia „tlačenica“ je v Slávičom údolí a na cintoríne Vrakuňa. Najlepšie urobíte, ak sa vyberiete zapáliť sviečky na hroby svojich blízkych peši alebo MHD.

Ak sa predsa len vyberiete na cintorín autom, rátajte s tým, že budete dlhšie hľadať miesto na zaparkovanie. Premávku pri väčších cintorínoch riadi polícia.

Dlhšie otvorené

Cintoríny v Bratislave majú počas Dušičiek predĺžené otváracie hodiny. V termíne od 1. do 8. novembra sú otvorené od 7.00 do 20.00 h. Posilnené sú aj protipožiarne hliadky, ktoré dohliadajú na prevenciu vzniku požiarov zo zapálených sviečok. Priblížila to Katarína Šemberová z bratislavského mestského pohrebníctva Marianum s tým, že v novembri sú cintoríny bežne otvorené od 7.00 do 17.00 h.

Mimoriadne otváracie hodiny majú aj správy cintorínov na Šafárikovom námestí, Cintoríne Vrakuňa a v Krematóriu.

Až do 1. novembra budú mať otvorené od 8.00 do 12.00 h a následne od 12.30 do 17.00 h. „Návštevníci a nájomcovia hrobových miest tak budú vedieť vybaviť aj mimo bežných otváracích hodín platby za nájmy, prepisy, zmluvy hrobových, urnových či hrobkových miest,“ doplnila Šemberová.

Odvoz elektromobilom

Návštevníci cintorínov s uprednostnením ťažko zdravotne postihnutých, dôchodcov či iných ľudí so zdravotným obmedzením budú mať počas niektorých dní k dispozícii bezplatný odvoz elektromobilom až k hrobovému miestu. Odvoz elektromobilom bude na cintorínoch Vrakuňa, Slávičie údolie a v bratislavskom Krematóriu – urnovom háji.

Posilnená MHD

V utorok (1. 11.) autobusová linka 39, ktorá zabezpečuje spojenie s Martinským cintorínom a Cintorínom Slávičie údolie, premáva v posilnenom intervale podľa mimoriadneho cestovného poriadku a zároveň nahradí linku 31.

Všetky spoje autobusovej linky 80, ktoré premávajú na konečnú zastávku Kapitulský dvor, budú mať v čase medzi 7.00 a 20.00 h predĺženú trasu na konečnú zastávku Cintorín Petržalka.

Polícia na cintorínoch

Mestská polícia v Bratislave posilnila počas dušičkového obdobia kontroly na cintorínoch a v ich okolí. Každý rok v tomto čase eviduje zvýšenú koncentráciu ľudí, áut a aj drobnú kriminalitu. V minulosti zaznamenala aj menšie požiare. Informoval o tom vedúci oddelenia komunikácie bratislavskej mestskej polície Peter Borko.

Ako to na cintoríne v Petržalke a vo Vrakuni vyzeralo v utorok podvečer, si môžete pozrieť vo fotogalérii:

Bratislavské cintoríny na Dušičky
16
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM