KAW Rôzne Správy

Spomienka z hĺbky srdca: Kde v Bratislave sú pamätníky venované nenarodeným deťom?

Na Slovensku sa nachádza dokopy 44 takýchto pamätníkov. Sviečku na tento rok môžete zapáliť aj virtuálne.

Ilustračný obrázok k článku Spomienka z hĺbky srdca: Kde v Bratislave sú pamätníky venované nenarodeným deťom?
9
Galéria

Ľudia si v pondelok môžu pripomenúť pamiatku nenarodených detí symbolickým zapálením sviečky, ktorú umiestnia do okna alebo ju zapália pri pamätníku, ktorý je venovaný takýmto deťom. Na Slovensku sa ich nachádza dokopy 44, uviedla to predsedníčka Fóra života Marcela Dobešová. Sviečku je tento rok možné zapáliť aj virtuálne.

Plameň spomienky

Pamätníky za nenarodené deti sú rozmiestnené po celom Slovensku. Ľudia ich nájdu napríklad v Bratislave, Rajeckých Tepliciach, Holiciach, Hontianskych Trsťanoch, Stropkove, Námestove, Poproči, Svite či Lipanoch. „Tento rok pamätník pribudol vo Svidníku a v roku 2019 v Šamoríne a v Kamennej Porube v okrese Žilina,“ uviedla Dobešová.

Celkovo je na Slovensku už 44 pamätníkov nenarodeným deťom. „Vieme, že v pláne je vybudovanie pamätníka v Trnave a ďalší by mal pribudnúť aj na južnom Slovensku,“ poznamenala Dobešová. Ako dodala, mnohí ľudia prichádzajú až po čase na to, čo sa pri umelom alebo spontánnom potrate stalo, a práve tí navštevujú najviac tieto pamätníky.

Hlavnou myšlienkou kampane Sviečka za nenarodené deti je spojiť Pamiatku zosnulých 2. novembra so spomienkou na nenarodené deti, ktoré zomreli pri potrate. Momentom, ktorý spája duchovný rozmer kampane s praktickým, je symbolická sviečka.

Pamätníky v Bratislave

Pamätníky nenarodeným začali na Slovensku vznikať po Nežnej revolúcii. Angažujú sa pri nich predovšetkým kresťanské organizácie, ktoré nimi zvýrazňujú snahu po ochrane života po počatí a zabráneniu potratom.

V Bratislave môžete pamätník Nenarodeným deťom nájsť na Bezručovej ulici, pár metrov od Modrého kostolíka (Kostol svätej Alžbety). Odhalil a posvätil ho dekan Ján Formánek 30. októbra 1997. Autorom pamätníka je výtvarník František Guldan. Práca na ňom mu trvala takmer tri mesiace. Uvádza to portál pam.epocha.sk.

Ďalší takýto pamätník vznikol hneď vedľa vstupu do kláštora kapucínov pri zastávke Zochova. Osadený bol v júni 2018. Pamätník by mal okoloidúcim pripomínať nekonečnú cenu každého ľudského života. Autorom myšlienky a celej koncepcie pamätníka je brat Karol Baran z Rádu menších bratov kapucínov, bronzovú slzu vytvorila amatérska sochárka Iveta Halajová.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM