Eva Sládková Rôzne Správy

Modrý kostolík skrýva vzácnosť. Vidieť ju môžete len vo výnimočných prípadoch

Dnes síce pre mimoriadne opatrenie nemôžeme navštíviť kostoly, poďme sa však aspoň virtuálne do jedného veľmi obľúbeného pozrieť.

Ilustračný obrázok k článku Modrý kostolík skrýva vzácnosť. Vidieť ju môžete len vo výnimočných prípadoch
Zdroj: ephoto.sk

Kostol svätej Alžbety Uhorskej, zrejme jedinej svätej, ktorá sa narodila v Bratislave, dnes poznáme ako Modrý kostolík na Bezručovej ulici. Pôvodne vôbec nebol taký modrý ako dnes. Projektoval ho budapeštiansky architekt Odon Lechner a je postavený v štýle uhorskej secesie.

„Nebol to kostol pre verejnosť, ale slúžil ako školský kostol pre katolícke gymnázium, čiže dnešnú Gamču. V kostole na ľavom bočnom oltári bol krásny mramorový reliéf od skvelého sochára Alojza Rigeleho, na ktorom sa Alžbeta Bavorská, známa ako Sisi, modlí ku svätej Alžbete Uhorskej na hlavnom oltári. Alžbeta ku Alžbete,“ vraví Ernest Huska z Petržalského okrášľovacieho spolku.

Barbarstvo

Po prvej svetovej vojne dav ničil všetko, čo pripomínalo Habsburskú monarchiu. Tak, ako zmizla socha Márie Terézie, aj Sissin reliéf musel preč!

„Po vojne, keď sa odstraňovalo všetko nemecké a maďarské, sa dostal najprv niekde do skladu a potom v 30. rokoch na faru, kde ho zamurovali do steny krbu. Dlho to neprekážalo, až kým v jednej treskúcej zime v 30. rokoch v tom krbe nezakúrili. Zmenami teploty reliéf praskol a takýto prasknutý je tam doteraz. Stále je krásny, našťastie praskliny nešli cez postavu Sisi, ale bokom. Navyše, pred 7 rokmi sa ho podarilo zreštaurovať,“ vysvetľuje nadšenec umenia a histórie Ernest Huska a dodáva s humorom sebe vlastným:

„Ak ho chcete vidieť, tak sa musíte nahlásiť prísť oženiť či pokrstiť dieťa, vtedy sa dostanete na faru. Zaujímavá cena za možnosť vidieť reliéf, ale oplatí sa, však?“

Zaujímavosť

Modrý kostolík postavila v roku 1913 firma Pittel+ Brausewetter. „Existuje dodnes. Má už 150 rokov, akurát hlavné sídlo nemá v Bratislave, ale vo Viedni. No a kostolík postavili okrem moderného železobetónu, aj z tehál z petržalskej tehelne DURVAY. ktorá zanikla tesne po 2. svetovej vojny. Minulý rok sa nám podarilo niekoľko nepoškodených durvayovských tehál získať do zbierky Petržalského okrášľovacieho spolku,“ uzatvára Ernest Huska.

Krásny Sissin reliéf pred reštaurovaním aj po ňom si môžete pozrieť v galérii.

Sissin reliéf
5
Galéria
Zdroj: Ján Fečo
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM