ts Rôzne

Karlovešťanke Ivici sa v kvetináči udomácnila rodinka sokolíkov, FOTO + VIDEO

Ivica si plánovala do kvetináča na okne vysadiť kvietky. V polovici apríla sa v ňom ale usadila samička sokola a zniesla doň päť vajíčok.

Zdroj: Dnes24.sk

V kvetináči za oknom Karlovešťanky Ivice sa udomácnila rodinka sokola myšiara. Na mieste, kde mali vyrásť pestré kvietky, prišli na svet štyri rozkošné vtáčatká.

Život v kvetináči

Sokol myšiar si na luxusné hniezdenie nepotrpí. Bohato si vystačí s črepníkom, kvetináčom či akýmkoľvek otvorom v stene. Vlastné hniezdo si totiž nestavia.

V polovici apríla si mladá samička sokola myšiara vyhliadla prázdny črepník na jednom z panelákov v Karlovej Vsi. Patril Karlovešťanke Ivici, ktorá doň plánovala vysadiť kvietky. Nuž, ako sa hovorí – človek mieni, Pán Boh mení. V polovici apríla sa v ňom usadila samička sokola a zniesla doň päť vajíčok.

Štyri malé sokolíky prišli na svet niekedy medzi 23. – 25. májom. Piate vajíčko zostalo podľa ornitológa z neziskovej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, ktorý ich prišiel skontrolovať a označiť, neoplodnené.

Hladoši za oknom

Mama sa o svoje ratolesti po vyliahnutí vzorne starala. Hladošom nosila myši, jašterice aj vrabce. Dôkladne ich trhala na malé kúsky a podávala mláďatám priamo do zobáčikov.

Podľa Iviciných slov sa tieto chránené vtáky stali súčasťou jej rodiny. Dokonca ich aj pomenovala. „Mamu sme nazvali Helga a otca Lorenzo, keďže prišiel iba občas a s veľkým krikom. Bol veľmi plachý a hneď odletel. Prvé dve deti sú Emanuel a Mickey, ďalší deň sa narodil Hesch a posledné je Sasha,“ prezradila nám Ivica, ktorá si život so sokolíkmi užívala.

V týchto dňoch sú už sokolíky pripravené na odlet. „Štyria juniori sú pripravení každým dňom odletieť. Trénujú si krídla, mávajú nimi. Mamina ich necháva takmer úplne samých, len občas im hodí korisť, s ktorou si už vedia poradiť. Toľko myší a jašteríc, čo zhltli, som za celý život nevidela,“ rozpráva Ivica.

Po vyše troch mesiacoch pozorovania rodinky Ivica priznáva, že jej toto každodenné úžasné divadlo za oknom bude veľmi chýbať. „Bolo to mimoriadne fascinujúce pozorovať ich. Od trpezlivého sedenia maminy nedbajúc na zlé počasie, potom ako im nosila ulovenú korisť, trhala ju a kŕmila kúskami, až kým sa nenaučili jesť samé. Mláďatá postupne menili jemné chĺpky na perie dospelých, a teraz sú už v štádiu, že trénujú krídla na odlet. Byť v Bratislave na sídlisku svedkom takéhoto príbehu je úžasné,“ opisuje silné zážitky Ivica.

Ivica zachytila príbeh rodinky na fotky a video, a to od príletu mamy, až po kŕmenie malých sokolíkov. Užite si bohatú galériu pod článkom.

Fotky a video nám do redakcie zaslala Ivica Kianičková.

Na sídlisku v Karlovej Vsi sa uhniezdila rodinka sokolíkov
69
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM