Kultúra

Zoznámte sa s múmiou aj staviteľmi pyramíd: Zaujímavosti nájdete aj v ukrytých "jaskyniach"

Nová expozícia v Slovenskom národnom múzeu dostala od detí tie najlepšie hodnotenia.

Ilustračný obrázok k článku Zoznámte sa s múmiou aj staviteľmi pyramíd: Zaujímavosti nájdete aj v ukrytých "jaskyniach"
Zdroj: TASR/Daniel Veselský

Slovenské národné múzeum (SNM) – Prírodovedné múzeum otvorilo novú expozíciu antropológie. K štyrom expozičným celkom pod spoločným názvom Zázrak prírody tak pribudne ďalší – Človek v čase a priestore.

Kde sú naše korene?

„Skúšali sme to na našich deťoch a táto expozícia dostala najvyššie známky, som veľmi rád, že trochu netradičný spôsob inštalácie téme veľmi pomohol,“ uviedol generálny riaditeľ SNM Branislav Panis. „Expozícia vznikla po pätnástich rokoch absencie tohto v slovenskom múzejníctve málo zastúpeného vedného odboru, je veľmi žiaducou nielen pre školy, ale všetkých obyvateľov, pretože poznať sám seba je veľmi dôležité,“ dodal Ján Kautman, riaditeľ SNM – Prírodovedného múzea. Novú expozíciu označil za minimálne učebnicu stredoškolskej antropológie.

Návštevník sa napríklad zoznámi aj s procesom mumifikácie, môže si pozrieť múmiu z pohrebiska staviteľov pyramíd i rakvu z hieroglyfmi.

V ďalších častiach dostane odpovede na otázky ako Kde sú naše korene? Sme iní? Čo môžeme vypátrať, stretne sa s témami Človek a jeho najbližší príbuzní a predchodcovia, Človek a dedičnosť či Praveké umenie.

Atraktívna expozícia

Téma je síce spracovaná odborne, no má atraktívne vizuálne stvárnenie. „Základná koncepcia výtvarného pohľadu na túto výstavu bola Platónova jaskyňa, je to akoby sa nachádzame v jaskyni a vidíme odraz reálneho sveta, iba tiene reálneho sveta z pohľadu vedca, ktorý skúma antropológiu,“ vysvetlil výtvarník Dušan Veverka k vizuálnej koncepcii objavovania:

Návštevník, ktorý vchádza do výstavy, napriek tomu, že priestor sa mu zdá na prvý pohľad odhalený, počas putovania pochopí, že sa mu odhaľujú nové a nové informácie a exponáty, ktoré objavuje v malých ukrytých jaskyniach.

Súčasťou expozície sú aj paleoantropologické obrazové rekonštrukcie českého maliara a ilustrátora Zdeňka Buriana. Texty dopĺňajú interaktívne vstupy a predmety zo zbierok SNM – Prírodovedného múzea a Archeologického múzea, ako aj dokumentácia z archeologických výskumov doma i v zahraničí.

Viac o kultúre v Bratislave

Zdroj: TASR/Daniel Veselský
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM