Kultúra

Historické múzeum je online. Výstavy si môžete pozrieť aj cez počítač

Slovenské národné múzeum - Historické múzeum postupne sprístupňuje svoje aktuálne výstavy a zbierkové predmety v online prostredí.

Ilustračný obrázok k článku Historické múzeum je online. Výstavy si môžete pozrieť aj cez počítač
Zdroj: SNM

Pod heslom #muzeumkvamdomov zverejňuje na internete predmety aktuálnych výstav spolu s ich príbehom.

„Ľudia sa dozvedia, čím sú zaujímavé a jedinečné, alebo ako sa dostali do zbierok múzea,“ vraví Andrea Litváková zo SNM – Historického múzea, ktoré ďalšími zbierkovými predmetmi pripomína aj aktuálne výročia.

Dejiny Slovenska

Múzeum pripravuje videoprezentácie súčasných výstav. Ako prvú si záujemcovia môžu pozrieť expozíciu Dejiny Slovenska. Stredovek. Najvýznamnejšie predmety z nej už múzeum sprístupnilo špeciálnymi videami určenými nie len pre nepočujúcich.

„Na viac ako 20 videách sa dozvedia napríklad o zápone opaska s keltským portrétom, vzácnom medailóne Faustíny, manželky cisára Marka Aurélia, zlatom náramku zo Zohora alebo neskorogotickom oltáre z Palúdzky,“ priblížila Andrea Litváková.

Postupne takto sprístupnia aj výstavy N89 – Cesta k slobode alebo Kelti z Bratislavy.

Pre deti

Pre najmenších pripravilo múzeum Obrazovú abecedu. Prostredníctvom obrazov z múzejných zbierok sa môžu učiť hravou formou písmená.

„Pre menšie deti múzeum pripravuje audio rozprávky inšpirované skutočnými príbehmi, ktoré poznáme z písomných prameňov o uhorských panovníkoch. Sú narozprávané detským hlasom a budú hovoriť o kráľoch z jednotlivých rodov,“ vysvetlila s tým, že pre žiakov a učiteľov základných a stredných škôl zverejnilo múzeum podklady z múzejnej pedagogiky – pracovné listy a metodiky vzdelávacích programov.

„Na webe sú i podklady zo starších výstav, ktoré sú stále aktuálne vo vzdelávacom procese. Vzdelávacie programy nadväzujú na učebné osnovy škôl a sú pripravované múzejnými pedagógmi v spolupráci s učiteľmi škôl ako aj s pracovníkmi Metodicko-pedagogického centra a Štátneho pedagogického ústavu. Sú určené predovšetkým k predmetom dejepis, vlastiveda, dejiny umenia a náuka o spoločnosti,“ uzavrela Andrea Litváková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM