KAW Kultúra

Chystá sa veľký open air program: Užite si spolu s hercami a spevákmi Divadlo pred divadlom

Stá sezóna Slovenského národného divadla bola komplikovaná. Fanúšikom divadla však už nič nebráni prísť sa rozlúčiť s múzami na skvelom open air programe.

Ilustračný obrázok k článku Chystá sa veľký open air program: Užite si spolu s hercami a spevákmi Divadlo pred divadlom
5
Galéria

Divadlo pred divadlom – takto nazvali tvorcovia veľký program, s ktorým sa Slovenské národné divadlo lúči so svojou jubilejnou stou divadelnou sezónou. Veľká divadelná slávnosť sa uskutoční pred budovou SND, pod holým nebom.

Vynašli sa v ťažkých časoch

„Po slávnostnom galaprograme … tak sme my…, ktorý sa konal 1. marca 2020, teda na deň presne, ako sa pred sto rokmi po prvý raz prihlásila naša prvá národná divadelná scéna, malo vedenie divadla i dramaturgovia celkom iné predstavy o jej pokračovaní. Mocnejším sa však stal COVID-19, a tak sa aktivity umelcov presunuli do online priestoru,“ vysvetľuje SND svoju situáciu v čase obmedzení kvôli koronavírusu.

Počas vynútenej prestávky vznikli programy pod názvom Národné klebety či videodiskusie Hovorme o opere a ďalšie, ktoré môžete sledovať na youtubovom kanáli SND doma.

Veľký program pred divadlom

V uplynulých dňoch sa na chvíľu opäť otvorili brány divadla a SND opäť „naživo“ pocítili priazeň svojich divákov. „Preto pre všetkých milovníkov umenia pripravilo SND príťažlivú rozlúčku s aktuálnou jubilejnou sezónou – open air program Divadlo pred divadlom,“ vysvetľuje SND.

Program odštartuje v utorok 30. júna na námestí pred novou budovou SND o 19:00 hod. a potrvá do neskorých večerných hodín. Otvoria ho slávnostné fanfáry z triumfálneho pochodu z opery Giuseppe Verdiho Aida. Potom si budete môcť vypočuť pestrú zmes árií z opier, ktoré sú všetkým dobre známe už od prvých tónov.

Známe árie

Na programe sú árie z Mozartovej Figarovej svadby i Dona Giovanniho, Verdiho Rigoletta, Gounodovej opery Romeo a Júlia, zaznie ária Dalily z opery Saint-Saënsa Samson a Dalila aj ária Rusalky z rovnomennej Dvořákovej opery a ďalšie v podaní sólistov našej prvej opernej scény Moniky Fabianovej, Kataríny Flórovej, Evy Hornyákovej, Andrey Vizvári, Daniela Čapkoviča, Ľudovíta Ludhu. Miroslav Dvorský poteší divákov známymi a obľúbenými talianskymi piesňami, medzi ktorými nebude chýbať ani O, sole mio.

Očarení tancom

Krehkým tanečným umením sa v Čajkovského Sentimentálnom valčíku predstavia sólisti Baletu SND Tatum Shoptaugh a Mergim Veselaj v choreografii Igora Holováča a ďalší členovia baletného súboru v Tanci toreadorov v Bizetovej Carmen. Účinkuje Komorné teleso Opery SND. Nebude chýbať, samozrejme, ani umelecké slovo v podaní člena Činohry SND Martina Šalachu, ktorý bude celým večerom vtipne sprevádzať.

Hudba z činohry

Činohra SND bude mať výrazné zastúpenie aj „v hudobnej zložke“ programu od 21:00 hod. Určite ste v inscenáciách zaznamenali umelecký prínos Daniela Fischera s kapelou Orchester Jeana Valjeana (v súčasnom repertoári ich môžete počuť napríklad v inscenácii Vysoká škola diváckeho umenia). Predstavia sa so svojimi piesňami rovnako ako Dominika Kavaschová s Andreou Bučko, ktoré uvedú skladby z inscenácie a albumu Morena.

utorok 30. júna / od 19.00 hod. / námestie pred novou budovou SND / vstup je voľný

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM