KAW Správy Samospráva

Smutné správy z Ružinova: Koronavírus vyčíňa v domovoch dôchodcov aj na miestnom úrade

V domovoch fungujú aktuálne podľa krízových plánov. Na Pažítkovej ulici Ružinovu pomáha aj intervenčný tím Ministerstva zdravotníctva.

Ilustračný obrázok k článku Smutné správy z Ružinova: Koronavírus vyčíňa v domovoch dôchodcov aj na miestnom úrade
Zdroj: TASR/AP

Situácia v súvislosti s pandémiou nie je v Bratislave vôbec ružová. Aj keď okres vyskočil do „červených“ čísel, uplynulý víkend sa v hlavnom meste testovalo dobrovoľne.

Koronavírus medzi seniormi

V mestskej časti Ružinov dosiahla počas víkendových testovaní celková miera pozitivity 2,04 %. „Je to spôsobené zrejme najmä tým, že testovanie bolo dobrovoľné – oveľa menej prišli tí, ktorí “nemuseli”, a vo väčšej miere tí, ktorí mali príznaky alebo boli s niekým pozitívnym v kontakte. 76 Ružinovčanov vďaka testovaniu vie, že musia zostať v karanténe a liečiť sa, a vďaka tomu sa vírus bude šíriť o čosi menej,“ uviedol na sociálnej sieti starosta Ružinova Martin Chren.

Skľučujúce je, že koronavírus sa začal šíriť aj v dvoch domovoch dôchodcov, ktoré patria pod mestskú časť. „Vedeli sme, že je to len otázka času, v Bratislave boli naše dva domovy asi posledné “čisté”, vydržali sme skoro rok – žiaľ, situácia sa zmenila a práve tento víkend kulminovala,“ informoval starosta.

V oboch domovoch fungujú aktuálne podľa krízových plánov. Na Pažítkovej Ružinovu pomáha aj intervenčný tím Ministerstva zdravotníctva. „Situácia je tam náročnejšia aj z dôvodu nákazy medzi personálom, vírus zrejme prenikol od jedného klienta, ktorý bol na dialýze v nemocnici a nakazil sa tam,“ upresnil Chren s tým, že zatiaľ takmer všetci klienti a zamestnanci majú priebeh ochorenia mierny, niekoľkí však dostávajú pomoc kyslíkom pri dýchaní.

Obmedzená činnosť úradu

Situácia nie je ružová ani na miestnom úrade v Ružinove, kde je kvôli koronavírusu v domácej karanténe väčšina zamestnancov odborov dopravy a životného prostredia. „Preto bude ich činnosť najbližší týždeň dosť obmedzená,“ upozorňuje starosta.

V Ružinove budú testovať aj naďalej. Počas týždňa budú k dispozícii bežné mobilné odberové miesta (MOM) na stálych adresách. Mestská časť očakáva, že Ministerstvo zdravotníctva v najbližších dňoch podporí aj vznik nových odberových miest, vrátane MOM v amfiteátri na Štrkovci. Na existujúce MOM sa môžete objednať cez portál korona.gov.sk.

Ilustračné foto

Mohlo by vás zaujímať

Tento víkend sme na našich štyroch odberných miestach mestskej časti v Ružinove otestovali 3732 z vás. Veľká vďaka patrí...

Posted by Martin Chren - starosta Ružinova on Sunday, January 31, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM